Osobe sa oštećenim sluhom razbijaju predrasude: Alma Pašalić učenica generacije

Iako ima oštećenje sluha, Almu to ne sprječava da bude odlična učenica.


Foto: RTV Slon

Alma je treći razred Srednje medicinske škole u Tuzli. Kao djevojčica od dvije i po godine, dobila je teško obostrano oštećenje sluha. No, to je nije spriječilo da se školuje.

 – Moj životni put tokom školovanja jako je težak. Nailazim na brojne predrasude i brojna nerazumijevanja, kazala je Alma Pašalić.

Uprkos svemu, Alma je bila učenica generacije u Osnovnoj školi Kreka Tuzla. Put do te titule ne bi bio moguć bez pohađanja Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora, gdje su kaže prepoznali njen trud.

 – Imam jako divne uspomene iz Centra. Jako lijepe trenutke sa prijateljima, i naravno sa menadžmentom škole, priča Alma.

A škola je proslavila svoju 43. godinu uspješnog rada. Svaki dan ovdje dolaze učenici sa oštećenim sluhom, koji pored toga imaju i dodatne poteškoće u razvoju.

 – Napravili smo program koji se naziva PERP ii posebno edukacijsko rehabilitacijski postupci. Taj program je namijenjen za učenike koji imaju samo oštećenje. Na ovaj način razbijamo predrasude prema djeci koja imaju poteškoće da oni mogu biti uspješni građani bh društva, naglasila je Amra Imširagić, direktorica JU Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla, piše Rtvslon.ba.

Centar mogu pohađati djeca sa navršene dvije i po godine pa sve do punoljetstva. Trenutno škola ima 25 redovnih učenika, te pruža podršku za još 25 učenika iz drugih škola sa područja TK.

 – Djeca prolaze razrednu predmetnu nastavu. U toku školovanja imaju i ostale rehabilitacijske postupke kao što su rehabilitacija slušanja i govora, senzorna integracija i drugi oblici pomoći slušno-oštećenim učenicima da bi što bolje napredovali i uključili se u sredinu i uključili se u srednje škole, istakla je Jasmina Jovanović Mešković, defektologinja u Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla.

Podršku Centru redovno pruža i Ministarstvo obrazovanja i nauke TK.

 – Nastojat ćemo u budućnosti da ih podržimo i nadamo se da će ustanova moći provesti sve projekte jer je sve u cilju da naši učenici imaju što kvalitetnije obrazovanje, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

A obrazovanje je svakako ključ uspjeha, kako svih nas, tako i Alme, koja bez obzira na sve predrasude, nije odustala od školovanja.

 – S obzirom da sam jako dobar učenik, naravno da je tu bila prisutna i ljubomora. Nisam dala da me to pokoleba. Nastavila sam raditi na sebi, na ostvarenju svojih ciljeva i svojih snova, zaključila je Alma..