Travnički gimnazijalac Ahmed Softić može biti uzor svojoj generaciji

Za razliku od njegovih vršnjaka koji već uživaju u ljetnom raspustu, Ahmed sa svojom profesoricom obavlja posljednje pripreme za izborno takmičenje za Internacionalnu i Balkansku olimpijadu.


Kako biti uzor svojoj generaciji, pokazuje primjer travničkog gimnazijalca, Ahmeda Softića. Ovaj mladi matematičar, osim što godinama ostvaruje odlične rezultate, a posljednji je plasman na olimpijadu BiH iz matematike, predvodnik je svoje generacije u muzičkom, dramskom stvaralaštvu i aktivizmu. A prije svega, dobar prijatelj.

Nakon bronzane medalje na Federalnom takmičenju, Ahmed je ostvario plasman na Matematičku olimpijadu BiH za srednje škole. Među dvanaest je najboljih koje sutra očekuje dodatni krug za Internacionalnu i Balkansku olimpijadu. Pred njim je i Mediteransko matematičko takmičenje 27. juna. A sve to zahvaljujući najprije vlastitom trudu i želji da da najbolje od sebe, piše Federalna.ba.

 – Ono što me najviše privlači jest ta mogućnost da se riješe neki problem. Evo recimo ne moraju biti samo ti problemi sa brojevima, jedna od najdražih oblasti mi je kombinatorika, i uz pomoć te kombinatorike se mnoge i igre mogu riješiti, kaže Ahmed.

 – Osim što je talenat za matematiku i fiziku, on je i u razredu nesebičan. On uvijek traga za nekim novim izazovima i nekim novim zadacima, on je uvijek na internetu, istražuje. Ja kolko sam uspijevala da mu zadam nekad neki zadatak, posebno zakažem čas sa njim, ističe Fatima Bušatlić, profesorica matematike u MSŠ Travnik.

Za razliku od njegovih vršnjaka koji već uživaju u ljetnom raspustu, Ahmed sa svojom profesoricom obavlja posljednje pripreme za izborno takmičenje za Internacionalnu i Balkansku olimpijadu. I dok govori o svojoj ljubavi koja ga za matematiku veže od ranog djetinjstva, država bi, poručuje Ahmedova profesorica, čiji talenat kaže prevazilazi i njene mogućnosti, trebala prepoznati i na pravi način stimulisati ovakve mlade ljude.

 – Moraju prepoznati ovakav talenat i pomoć na bilo koji način pomoć da on napreduje dalje, time ćeš ga zadržati u ovoj zemlji, dodaje Bušatlić.

Dok Ahmed živi svoje snove, potvrđuje još jednom činjenicu da je ovaj uspjeh isključivo zasluga njegovog rada i zalaganja.