Savjeti za roditelje: Zašto četverogodišnjaci ne smiju jesti kokice?

Pročitajte spisak namirnica koje djeca mlađa od četiri godine ne bi smjela jesti.


Foto: Brightside
Foto: Brightside

Kokice su omiljeni međuobrok djece i odraslih, a njihova hrskava tekstura i mogućnost stvaranja različitih ukusa čine ih savršenim odabirom za gotovo svaku priliku. Iako ovaj međuobrok može izgledati bezopasno, pa čak i zdravo, može biti opasan za djecu mlađu od 4 godine.

Iako su mnogi roditelji svjesni opasnosti od gušenja stvarima poput baterija ili malih igračaka, uobičajene opasnosti povezane sa hranom mnogim majkama i tatama su i dalje nepoznate.

2019. godine USA Today podijelio je priču koju je ispričala mama troje djece, čiji je dvogodišnji sin završio u bolnici nakon što je zajedno sa porodicom jeo kokice.

Dječak je kašljao i imao je temperaturu. Nakon pregleda, ljekari su ustanovili da je dječak udahnuo kokice u pluća, što je izazvalo upalu. Ljekari su mu uklonili komadić kokice iz pluća, a priča je imala pozitivan kraj. Međutim, dječakova mama željela je da i drugi roditelji nauče koliko ova grickalica može biti opasna, pa je iskustvo opisala na Facebooku.

Takođe, prema riječima stručnjaka, djeca mlađa od četiri godine imaju veći rizik od gušenja. Tek u uzrastu od četiri godine djeca u potpunosti mogu sažvakati hranu koju jedu na pravilan način. To se događa jer im u ovom uzrastu izbijaju kutnjaci i vještine žvakanja su dovoljno dobre da hranu razlažu na manje komade prije gutanja.

Osim toga, mlađu djecu je vrlo lako omesti stvarima koje se događaju oko njih, što takođe povećava rizik od gušenja. Zbog toga im uvijek treba pomagati kad jedu. Hodanje, trčanje, smijeh ili razgovor dok jedu, kao i prebrzo jedenje, takođe mogu dovesti do gušenja.

Nažalost, kokice nisu jedina hrana koja predstavlja opasnost od gušenja za decu. Prema pedijatrima, osim kokica, maloj deci ne bi trebalo davati sledeću hranu:

  • viršle
  • tvrde bombone
  • orašaste plodove i sjemenke
  • sirovu mrkvu
  • jabuke
  • cijelo grožđe
  • maslac od kikirikija
  • sljezove kolačiće i žvakaće gume.