Kako riješiti problem teške školske torbe?

Sezona kupovine školskih torbi je počela. Neko želi veliku, neko malu, neko šarenu, neko sportsku…a roditelje brine teški teret školskih udžbenika koji će djeca nositi na svojim ramenima i ove školske godine.


Težina školske torbe povećava se svake godine, stariji razredi znače i više predmeta i udžbenika; i bez obzira koliko se trudili školarcima olakšati težinu, čini se da je to ponekad nemoguće. Knjige, sveske, bilježnice, vježbanke, oprema – sve to treba ponijeti i sve je podjednako važno. A zdravlje djece? Dječje kosti se u ovoj dobi razvijaju ubrzano i veoma je važno da je opterećenje na leđa što manje i ravnomjerno raspoređeno.

Iako malo možemo učiniti po pitanju težine onoga što se u školskim torbama nalazi, možemo utjecati na to kakvu ćemo torbu odabrati i na koji način će je dijete koristiti, i to na jedan od sljedećih načina:

  • Odaberite torbu sa širokim, mekanim i podstavljenim naramenicama, koje sprječavaju bol u ramenu i raspoređuju težinu na veću površinu ramena.
  • Torba bi trebala biti podstavljena spužvom ili nekim drugim materijalom sa zadnje strane (sa leđa). Po mogućnosti birajte onu sa anatomski urađenom zadnjom stranom, mekanom, ravnom i čvrstom. Ova strana se ne bi smjela saviti pod težinom knjiga. Torba sa leđima koja su anatomski prilagođena zahtjeva da izdvojite malo više novca; shvatite to kao ulaganje u pravilan razvoj i zdravlje djeteta.
  • Izbjegavajte prevelike torbe. Ove torbe omogućavaju prostor za previše stvari, što može rezultirati preteškim teretom za dijete školske dobi. Maksimalna visina torbe bi trebala biti najviše od struka do visine ramena djeteta.
  • Prije polaska u školu, provjerite težinu torbe. Prema uputama stručnjaka, torba ne bi smjela biti teža od 20% težine djeteta koje je nosi. Ukoliko je teža, postoji rizik da će dijete osjetiti bol u leđima i ramenima. To također može rezultirati nepravilnim držanjem, jer se dijete naginje prema naprijed kako bi kompenziralo težinu, i tako „krivi“ leđa.
  • Kada je god to moguće, podsjetite dijete da torbu nosi na oba ramena (ne obješenu ovlaš samo na jedno rame). To pomaže zadržati uravnoteženu težinu i sprečava bol u ramenu.
  • Prilagodite dužinu naramenica. Ukoliko se dno torbe nalazi ispod linije struka, skratite naramenice.
  • Naučite dijete da ispravno sprema stvari u torbu, tako da je težina ravnomjerno raspodijeljena. Veće i teže predmete treba staviti na dno torbe, te rasporediti stvari ravnomjerno sa lijeve i desne strane.
  • Ako je torba je previše teška, pregledajte sadržaj. Mnoge stvari mogu se nositi odvojeno. Na primjer, oprema za tjelesni, voda ili užina mogu se nositi u odvojenoj vrećici, u ruci.
  • Objasnite djetetu da nikada ne smije zanemariti bolove u leđima ili ramenima, te da vam to odmah treba reći.
  • Ukoliko dijete osjeća bolove u leđima, konsultujte se sa liječnikom ili fizioterapeutom, jer postoje vježbe za jačanje leđa za djecu koje vam može preporučiti.

Školska torba se treba birati pažljivo i bez žurbe. To nije samo torba, to je svojevrsna investicija u zdravlje djeteta i treba razmotriti sve aspekte. Ako je školska torba pravilno odabrana i ako se pravilno koristi, dijete će izbjeći moguće bolove i probleme sa leđima i ramenima u budućnosti.