20 naučnih činjenica koje će vas zadiviti i zaintrigirati

Svemir je nevjerovatno mjesto prepuno misterija. Kako nauka i tehnologija napreduju, tako sve više otkrivamo o stvarima koje nas okružuju. Donosimo vam manje poznate zanimljivosti koje možda niste znali.


Postoje planeti bez sunca

Takozvani planeti skitnice su planeti koji plutaju svemirom bez da su vezani za neki sunčev sistem.

Nekad su postojali ogromni vilini konjici

Meganeura je insekt koji je postojao prije 300 miliona godina, a bio je veličine današnjeg galeba. Raspon krila mu je bio oko 65 centimetara.

Dani su nekada bili kraći

Zbog promjene udaljenosti između Zemlje i Mjeseca, Zemljina rotacija se usporava. Nekada se rotirala puno brže što je uzrokovalo kraće dane. Davno prije našeg vremena, godina je imala 385 dana, a svaki dan trajao je kraće od 23 sata.

Marihuana je pomogla otkriti novi tjelesni sistem

Endokanabinoidni sistem postoji u ljudskom mozgu, a THC ga targetira. Ovaj sistem utječe na stvari poput raspoloženja i apetita.

Mnoge narandže zapravo nisu narandžaste

Mnoge narandže koje rastu oko ekvatora su zapravo zelene, čak i kada su potpuno zrele. Ali, kako su ljudi naučeni na narandžaste narandže, ovo voće se izlaže hladnim temperaturama i drži se u mračnim prostorima kako bi se spriječila fotosinteza te narandžasti pigment došao do izražaja.

Vatrene pijavice slične su vodenim

Spiralni vjetrovi mogu pokupiti vatru te stvoriti plamteći tornado.

Satelit drži rekord za najvišu liticu

Najviša litica, Verona Rupes, nalazi se na Uranovom mjesecu Mirandi. Procjenjuje se da je litica 5 – 10 kilometara visoka što je oko 10 puta više od Grand Canyona. Zbog slabe gravitacije ovog mjeseca, trebalo bi 12 minuta da s vrha padnete na dno.

Asteroid ne mora pasti na planet da bi uzrokovao veliku štetu

Davne 1908. godine asteroid se raspao iznad centralne Rusije na visini od oko 8 km. Udarni val imao je jačinu 150 nuklearnih bombi bačenih u Hirošimi. Uništio je površinu od 2000 kvadratnih kilometara.