Talente imamo, ali gdje ih usmjeriti: Znamo da je svaka marka uložena u obrazovanje vrijedna investicija

Prvi put će učenici osnovnih škola na općinskim takmičenjima pokazati vještine i znanje u robotici.


Foto: RTVSLON.ba

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a Naida Hota-Muminović je s načelnicima i predstavnicima svih devet općina potpisala sporazume o zajedničkoj realizaciji općinskih takmičenja učenika osnovnih škola.

Učenici će se i naredne godine već tradicionalno takmičiti u izvrsnosti, a kako je to u petak najavila ministrica Hota-Muminović, prvi put će osnovci kroz takmičenje pokazati vještine i znanje i u robotici.

Geografija

Osnovci se, podsjetimo, svake godine na općinskom nivou takmiče u matematici, fizici, informatici, tehničkoj kulturi, geografiji i historiji, sportu i kulturno-umjetničkom stvaralaštvu.

– Nadamo se da ćemo na ovaj način našim učenicima stvoriti prilike da kreativno i konstruktivno koriste slobodno vrijeme, da otkriju talente, da se takmiče u dobru jer ovo je put izvrsnosti, prepoznavanja i izgradnje društva koje će biti bazirano na vrijednostima, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Jedan dio finansijskih obaveza na realizaciji ovih takmičenja preuzimaće načelnici, odnosno općine. Kako je istakla ministrica, zajedničkim djelovanjem u ovom projektu, ova obrazovna priča dobija i važan lokalni značaj jer poboljšava uslove života i postavlja dobre standarde u samim lokalnim zajednicama.

Ministarstvo je za ovu namjenu ove godine, uključujući i nagrade za učenike, izdvojilo 200.000 KM. Također, toliko je osigurano za kolektivne ugovore i nagrade koje pripadaju nastavnicima za njihove uspješne rezultate.

Među potpisnicima je bio i načelnik Općine Centar Srđan Mandić, koji je istakao da ova općina, kao i do sada, prati i podržava sve aktivnosti resornog ministarstva kada je riječ o temeljnim vrijednostima kao što je obrazovanje.

– Mi znamo da je svaka marka uložena u obrazovanje uvijek posebno vrijedna investicija. Rado smo se odazvali i ovom pozivu Ministarstva da budemo dio ove pozitivne priče. Općina Centar ima zadovoljstvo da su najznačajnije obrazovne institucije smještene na njenom lokalitetu, tako da imamo dodatnu obavezu da zajedno ulažemo u obrazovanje gdje god je to moguće. Želimo da naši najmlađi kroz ova takmičenja još jednom pokažu da imamo talentovanu i obrazovanu djecu, te da u segmentu obrazovanja hvatamo korak sa razvijenim zemljama, istakao je načelnik Mandić.

Kvalitet

U ime Općine Vogošća, sporazum je potpisao v. d. načelnika ove općine Migdad Hasanović, koji je poručio da će ova općina i dalje podržavati najbitniji društveni segment, te da su u svom budžetu za narednu godinu već planirana sredstva za takmičenja osnovaca.

Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš, zahvalio je Ministarstvu za odgoj i obrazovanje na koordinaciji ove saradnje i potpisivanju sporazuma, što je dalo temelj organizaciji ovih takmičenja koja, kako podsjeća načelnik, nije jednostavna, te ističe zadovoljstvo što se proširuje obim takmičenja, a sve u svrhu podizanja kvaliteta i znanja učenika osnovnih škola, prenosi oslobodjenje.ba.