Svjetski dan Roma: U Tuzli nagrađeno 47 učenika osnovnih i srednjih škola

U organizaciji Ministarstva obrazovanja TK i OSCE-a te Udruženja „Euro Rom“ nagrađeno je 47 učenika romske nacionalnosti jednokratnim stipendijama za odličan uspjeh u prošloj školskoj godini.


Armin Osmanović iz Gračanice jedan je od nagrađenih učenika. Pohađa Srednju Mašinsku školu u Gračanici.

– Meni je u planu da završim Mašinsku školu i da upišem Filozofski fakultet ovdje u Tuzli. Vjerujem da će mi stipendija značajno pomoći u tome. Obrazovanje je za nas romsku populaciju veoma važno, bez obrazovanja nema svijetle budućnosti. Zato preporučujem svim roditeljima da djecu obrazuj“, kazao je osamnaestogodišnji Armin Osmanović.

Ovaj dan predstavlja proslavu romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Danas nisu zadovoljni zbog činjenice da ovaj dan nije obilježen na državnom nivou.

– Bosna i Hercegovina je jedina država u Evropi koja nije Svjetski dan Roma obilježila u institucijama. Za to krivimo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Oni su htjeli da se priča na ovaj dan o nekim drugim temama koje su vezane za Rome, a mi želimo da pričamo o problemima sa kojima ljudi ovdje žive, istakao je Nedžad Jusić iz Udruženja „Euro Rom“.

Tuzlanski kanton je napravio značajan iskorak po pitanju obrazovanja Roma. Tako će u od naredne školske godine učenici romske nacionalnosti u školama izučavati Romski jezik i kulturu.

– Kada je u pitanju Romski jezik, mi smo donijeli nastavni plan i program, sada slijedi anketiranje učenika. Anketa će nam pokazati koliko je učenika zainteresovano za učenje ovog jezika. Nakon toga slijedi implementacija. Mi smo zainteresovani da imamo Romski jezik u školama i mi ćemo dati saglasnost i ako budemo imali manji broj učenika od onog potrebnog broja, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

U TK trenutno živi oko 16.000 Roma, najveći problem im predstavlja zapošljavanje, jer veoma mali broj je zaposlen, posebno u javnim ustanovama. Svjetski dan Roma je službeno proglašen 1990. godine na kongresu u Serocku u Poljskoj, na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, Đelem (romski: Idem, idem) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim kotačem u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom historije.