Svi su ih voljeli: Zanimljivosti o glumačkoj ekipi iz „Teletabisa“

Šta vi mislite o popularnoj emisiji "Teletabisi"?


Kada su u svijetu počeli da se emituju 1997. godine, niko nije ni mogao da sluti da će ova emisija postići planetarnu popularnost. „Teletabisi“, namijenjeni djeci predškolskog i nižeg osnovnoškolskog uzrasta, nisu samo uživali popularnost, dječju pažnju, već su bili osnova i za razna i pitanja, piše edukacija.rs.

Za početak, gotovo svi su se složili da je koncept čudan.

Četiri mlada vanzemaljca Tinki Vinki, Dipsi, Lala i Po provodili su vrijeme napolju u mjestu koje se zove Teletabilend, a komunicirali su sa cvijećem i usisivačem, živjeli su u podzemnim odajama, a sve vrijeme su bili sretni, aktivni i puni entuzijazma i one dječije euforije.

Kao svojevrsne komunikacijske uređaje, nosili su interaktivne ekrane na stomaku i antene. Među sobom su komunicirali, ali ne dovoljno razgovijetno.

Ovo su neke od zanimljivosti o glumcima koji se kriju iza Teletabis likova.

U proljeće 1996. godine počela je audicija za seriju, gdje se prijavilo 600 ljudi, među kojima je bio i Dejv Tompson, britanski komičar.

On je snimio prvu sezonu, ali nedugo nakon toga primio je pismo u kojem mu je rečeno da “tumačenje Tinki Vinkija nije prihvaćeno”, jer je svojim glasom formirao mišljenje kod publike da bi Tinki Vinki trebalo da je homoseksualne orijentacije. Odlučio je da napusti snimanje prije emitovanja prve sezone.

Baletan i koreograf Sajmon Šelton bio je posljednji glumac Tinki Vinkija.

Glumac Džon Simit bio je Dipsi. On je i danas komičar, a bavio se time i prije ove uloge. U roku od 18 mjeseci postao je popularan i pojavio se u magazinu “The Face”, gdje je proglašen za “komičara kojeg bi svako trebalo da vidi”. Nastupao je u mnogim televizijskim emisijama i na radiju.

Igračica Niki Smedli glumila je Lalu. Ona je rekla da su glumci radili i po 11 sati dnevno, a da su kostimi bili jako teški i da je u njima bila nepodnošljiva vrućina. Nakon “Teletabisa”, pripremala je koreografiju za dječiju emisiju “Boohbah” i radila je kao dječiji pripovjedač u školama.

Glumica Pui Fan Li igrala je Po. Nakon završetka emisije pojavljivala se u mnogim BBC-jevim emisijama za djecu predškolskog uzrasta. Glumila je i u filmu “Dnevnik Bridžit Džons”.

Bilo je i važnih polemika u javnosti i među roditeljima o ciljnoj grupi kojoj je ovaj četverac namijenjen, a strah među roditeljima eskalirao je nakon priče da je dijete pokušalo da skoči u bunar, imitirajući svog junaka iz ove serije.

Kakvo je vaše mišljenje o njima?