Nagrada za najboljeg profesora geografije dodijeljena profesoru iz Hrvatske

Nemčić, nastavnik geografije iz Hrvatske osvojio je Global Teacher Award (GTA) za 2020. godinu.


Dejan Nemčić koji ima samo 33 godine, iz Osnovne škole “Ivo Andrić” u zagrebačkom Sopotu, proglašen je najboljim profesorom geografije na svijetu. Naime, on je osvojio Global Teacher Award (GTA) za 2020. godinu. Nagrada se dodjeljuje nastavnicima iz cijelog svijeta, a Nemčića je nominirala platforma EduBalkan, u čije osnivanje i djelovanje se uključio kad je počela karantena i kad su zatvorene škole.

On je jedan od rijetkih ovogodišnjih dobitnika iz ovog dijela Europe.

Nagrada je došla kao nagrada za desetogodišnji rad u sustavu obrazovanja, predani rad, i vjeru da možemo napraviti geografiju 21. stoljeća. Posvećujem ju svim svojim učenicima, koji su školu i svoje učitelje prihvatili kao suradnike s kojima grade jedan bolji svijet oko nas. Teška i izazovna vremena nas čekaju, ali kad imamo zajedništvo tada svaki problem postaje premostiv i rješiv, rekao je Nemčić, za Jutarnji.hr.

Ovaj izniman profesor rodom iz Garešnice online nastavu u Hrvatsku donio je još prije deset godina.

Njegovi učenici na nastavi imaju priliku razgovarati s ljudima na ulici u najudaljenijim dijelovima svijeta. U jednom trenutku Ivana iz prve klupe priča s prolaznikom u New Yorku na ulici, svi u razredu imaju osjećaj da su tamo. Učenici su tako virtualno letjeli helikopterom iznad Manhattana, po pustinjama ili prašumama.

Profesor radi sve po planu i programu, ali na jedan vrlo moderan način.

Primjerice, radimo Bospor. U jednom trenutku spajamo se s kolegicom koja sjedi u čamcu na Bosporu i ona se vozi da mi to vidimo. Pričam šestašima o nestajanju amazonskih šuma. Tada me kolegica Ana čeka u čamcu na Amazoni i mi vidimo sve kako je stvarno. Isto je s favelama u Rio de Janeiru, ispričao je.

Učenicima je napravio i pasoše, kad “proputuju” neku državu oni moraju gradove ucrtati u pasoš i za to dobiju njegov potpis da su bili u toj državi. Ko ima potpise da je proputovao sve, može dobiti veću zaključnu ocjenu ili nagradu da ne mora odgovarati. Jer, kako kaže, putovanje završavaju najuporniji. Dodaje da kod njega nema markiranja, a djeca su jako zainteresovana.

U posljednjih 10 godina Nemčić je napravio tim od oko 150 iseljenika širom svijeta. Oni mu pomažu da djecu uči geografiju na moderan način i uvijek su spremni pomoći.

Nastavnik je ispričao kako je jedan od njegovih “pomoćnika” ustajao u dva u noći kako bi učenicima pokazao zašto je Chicago poznat po vjetru. Rekao je da bilo kojeg od njih može nazvati bilo kada i da će mu se oni sutradan javiti uživo. Otišao je i korak dalje i uveo je i druge metode učenja, pa tako na primjer kada učenici rade Meksiko u učionici prave tortilje, te kako nastavnik naglašava djeci ostaje sve trajno urezano u pamćenje.

Što je za njega učitelj 21. vijeka?

To je učitelj s velikim srcem, bez radnog vremena, uz veliku ljubav prema svom poslu, prema svom predmetu i prema djeci, koji ima veliku brigu za njihovu budućnost. Nije na meni da njih naučim samo glavne gradove i postotak bakra u Čileu, nego mi je stvarno stalo do te djece. Mi skupa živimo geografiju i zajedno upoznajemo svijet”, kaže profesor koji svoj posao radi 24 sata dnevno.

Uz sve obaveze Nemčić predaje i turističku geografiju na privatnom fakultetu Aspira te drži motivacijska predavanja i po fakultetima, institucijama, bibliotekama, firmama, a jednom je predavao i u zatvoru u Remetincu.