Sve više učenika u školama u KS koristi “snus”, oglasili se iz Vijeća roditelja

Znate li šta je SNUS? Konzumacija ovog proizvoda se dovodi u vezu sa rizikom za nekoliko vrsta karcinoma.


Vijeće roditelja Kantona Sarajevo odnosno Upravni odbor dobilo je, u posljednjih dva do tri mjeseca, informaciju da sve veći broj učenika osnovnih i srednjih škola koristi duhanski proizvod pod nazivom ‘snus’.

Potpredsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS Elma Dizdarević kaže za Fenu da se UO kantonalnog Vijeća roditelja, nakon te informacije, odlučio obratiti Ministarstvu unutarnjih poslova sa zahtjevom za pojačanu kontrolu oko škola.

 – Između ostalog, poslali smo zahtjev i kantonalnom inspektoratu odnosno inspektoratu za tržište, da se izvrši kontrola koliko je taj proizvod dostupan djeci, posebno u blizini škola. Taj duhanskih proizvod zabranila je EU, upotrebu odnosno distribuciju i prodaju tih proizvoda. Zašto bi onda BiH bila mjesto gdje je taj proizvod dostupan? Kad sakupimo sve informacije, sa adresa kojima smo pisali, zatražit ćemo podršku i Ministarstva za odgoj i obrazovanje da pojačamo kontrolu unutar škola. Mi kao roditelji, osim ove inicijative i saznanja o kakvoj se vrsti proizvoda radi, naravno učinit ćemo sve što je u našoj moći, istaknula je.

Dizdarević radi u sarajevskoj Srednjoj medicinskoj školi, u kojoj nije bilo evidentiranih slučajeva upotrebe proizvoda snus. Međutim članovi Nastavničkog vijeća te škole (čine ga profesori koji rade i u drugim školama) izrazili su, kaže, zabrinutost te ispričali da su se kod učenika u drugim školama dešavala kolapsna stanja ali nisu znali i zašto se to dešava.

Prema njenim riječima, snus je moguće nabaviti u slobodnoj prodaji na području KS i finansijski je mladima lako dostupan. Konzumenti su učenici završnih razreda osnovne škole i srednjoškolci, a najčešće to dijele međusobno.

Dizdarević naglašava da je inicijativa krenula od roditelja sa područja općine Novi Grad, čija djeca pohađaju osnovnu školu na području te općine.

 – Inicijativa je krenula iz Koordinacije Novi Grad, od roditelja čija djeca pohađaju osnovnu školu na području te općine gdje je veliki broj učenika. Roditelji su primijetili promjene kod djece, a i sudionici nastavnog procesa primijetili su isto. Iz razgovora sa roditeljima i nastavnim osobljem saznali smo da je kod te djece primjetan iznenadni gubitak svjesti odnosno nagon na povraćanje, naglasila je.

Kako pojašnjava Dizdarević, snus je proizvod koji ima jaku i veliku koncentraciju nikotina u sadržaju. Snus je nikotinska bomba koja kod mladog organizma može dovesti do teških kolapsnih stanja, povraćanja čak i dugoročnih posljedica.

Pomoćnik direktora za stručne poslove Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić-Čatak kaže da se, prema studijama, konzumacija snus proizvoda dovodi u vezu sa rizikom za nekoliko vrsta karcinoma (pankreasa, usne šupljine, debelog crijeva, pluća), a upotreba snusa može povećati rizik od srčanog udara sa smrtnim ishodom.

 – Visoki nivoi nikotina smanjuju efikasnost insulina u tijelu pa je pušačima sa dijabetesom potrebno više insulina da bi regulisali nivo šećera u krvi. Zbog toga pušači imaju 30 do 40 posto veće šanse da razviju dijabetes tipa 2, i ne samo to, već se prelaskom na upotrebu snusa, taj rizik ne smanjuje niti se poboljšava sposobnost kontrolisanja šećera u krvi, kazala je. Osim raka usta, snus može izazvati probleme kao što su bolesti desni, gubitak zuba i lezije oralne sluzokože. Pušenje tokom trudnoće je štetno i za majku i za bebu, a studije su pokazale da izlaganje snusu povećava rizik od mrtvorođenosti, neonatalne apneje, prevremenog porođaja i rascjepa usne i nepca.

Kako kaže prof. Ramić – Čatak građani se moraju stalno i uporno informisati o vrstama duhanskih proizvoda, razbijati mitove da nisu opasni po zdravlje (bez obzira u kojem obliku i pakovanju se nalaze na tržištu), da duhanski proizvodi dužom upotrebom izazivaju ovisnost kao i brojne štetne posljedice po zdravlje.

 – Neophodno je ojačati programe prevencije upotrebe duhanskih proizvoda u što ranijem uzrastu kroz nastavne sadržaje obrazovnih ustanova na svim nivoima obrazovanja, raditi kampanje značaja i promocije prostora bez duhanskog dima u suradnji sa medijima, te aktivniji angažman države u jačanju inspekcijskog nadzora proizvodnje, prometa i potrošnje duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, naglasila je.

Prema njenim riječima, kontrola kupovine duhanskih proizvoda predstavlja ingerenciju inspekcijskih službi na nivou Federacije BiH i kantona, dok programi edukacije djece su ingerencija školskih ustanova i ministarstava obrazovanja na nivou Federacije BiH i kantona, u suradnji sa zavodima za javno zdravstvo.

 – Uloga zavoda za javno zdravstvo je inteziviranje aktivnosti edukativno-informativnog tipa i sadržana je u Zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH po kojima su zavodi za javno zdravstvo dobili mogućnost jačeg djelovanja u prevenciji, edukaciji i informisanju javnosti o štetnosti pušenja, kroz članove Zakona čiji je početak primjene godinu dana od stupanja na snagu tj. od dana objave u Službenim novinama Federacije BiH (od 20.05.2022), naglasila je prof. Ramić- Čatak.