Stručnjak upozorava: Djeca mlađa od 11 godina ne bi smjela imati mobitel

Naučnici su prošle godine dokazali da ovisnost o mobitelu usporava rad mozga i smanjuje sivu koru.


Foto: Envato
Foto: Envato

Roditeljima se treba izdati zvanično medicinsko upozorenje da ne daju mobitele djeci prije nego što napune 11 godina, izjavio je jedan od vodećih svjetskih psihijatara dr Jon Goldin.

Goldin navodi kako sve više roditelja daju djeci mobitele u vrlo ranom dobu, a sve kako bi pratili trendove.

Ovaj psihijatar, koji je potpredsjednik Kraljevskog koledža psihologa, očekuje da bi ovu pošast trebalo zaustaviti zvanično saopćenje vlade. Prema njegovim riječima, roditelji najčešće popuste kada im djeca kažu:

 – Svi moji prijatelju imaju mobitele, a ti meni ne dozvoljavaš.

 – U tim situacijama, roditeljima zaista treba nacionalna podrška, poručio je on.

Djeca koja imaju manje od 11 godina ne bi smjela provoditi ni duže od dva sata na socijalnim mrežama, koje od djece stvaraju anksiozne i depresivne osobe. Pritom, što su duže na socijalnim mrežama to se stvara više mogućnosti za vršnjačko zlostavljanje na internetu, prenosi bhdoktor.ba.

Pozvao je i čelnike Facebooka i Twittera da kreiraju platofrme tako da djeca koja imaju manje od 13 godina ne mogu tako lako da se registriraju.

Njegovi komentari stigli su uoči objave istraživanja Kraljevskog koledža psihijatara, u kojem je ispitana šteta koja se nanosi djeci zbog suviše vremena koje provedu na internetu.

Ustanovljeno je da četvero od desetoro djece, koja imaju između 8 i 11 godina, imaju mobitel. Dodajmo i da su naučnici prošle godine dokazali da ovisnost o mobitelu usporava rad mozga i smanjuje sivu koru.

Također, kada je riječ o odraslim osobama, jedno istraživanje je pokazalo da na mobitel gledamo svakih 12 minuta, a šest od deset ljudi u anketi priznalo je da ne može živjeti bez mobitela. Polovina ispitanih priznala je da previše vremena provodi online.