Stipendisti Fondacije Adriatic: Srednjoškolcima i studentima Vareša, Breze i Kaknja po 100 KM mjesečno

U Varešu se već osjeti promjena. Više mladih se odlučuje ostati jer dobijaju priliku da rade.


Almedina Likić, sekretar Fondacije Adriatic i Sanela Karić, direktorica Fondacije sa zadovoljnim stipendistima i njihovim ponosnim roditeljima

Tokom ove prethodne u prostorijama Općine Vareš predstavnici Fondacije Adriatic su potpisali ugovore o stipendiranju sa 29 srednjoškolaca i studenata sa područja općina Vareš, Breza i Kakanj. Fondaciju Adriatic osnovao je Adriatic Metals, britanska kompanija u čijem je vlasništvu Eastern Mining kompanija u Varešu, te ima namjeru pružanja kontinuirane podrške održivom društveno-ekonomskom razvoju lokalnih zajednica u BiH.

Kompanija Eastern Mining je Varešu donijela novu energiju

Sanela Karić je u ime Fondacije Adriatic rekla kako se nada da novčana sredstva pomažu porodicama da školuju djecu, ali da im je važno i da stipendisti ostanu povezani.

– Ovo je drugi ciklus stipendiranja i zaista sam ponosna što naša Fondacija stipendira učenike iz Vareša, Kaknja i Breze. Nadam se da ova podrška znači mnogo porodicama, ali i djeci. Važno je da stipendisti Fondacije budu i učesnici različitih aktivnosti koje provodimo. Stoga vas pozivam da pratite našu web stranicu, objave i da se uključite u manifestacije kojima gradimo svijest o zaštiti okoline, brizi o starijima i svim ostalim temama koje zajednicu čine humanijom i naprednijom, kazala je Karić.

Stipendije u školskoj 2023/2024. godini namijenjene su učenicima srednjih škola i studentima s područja tri pomenute općine, a odabir dobitnika vršen je na osnovu nekoliko kriterija, uključujući i ostvarene natprosječne akademske rezultate.

Fondacija Adriatic ove godine stipendira 29 srednjoškolaca i studenata sa područja općina Vareš, Breza i Kakanj

Općina Vareš se zahvaljuje Fondaciji Adriatic što je prepoznala važnost ulaganja u obrazovanje. Na mladima svijet ostaje, a mi bismo bili sretni da se naši mladi nakon studija vrate svojim kućama i doprinesu razvoju općine Vareš, kazao je općinski načelnik Zdravko Marošević.

U Varešu se već osjeti promjena. Više mladih se odlučuje ostati jer dobijaju priliku da rade.

Prisustvo kompanije Eastern Mining se uveliko osjeti u Varešu. Grad ima novu energiju, mladi ostaju i dolaze iz drugih gradova. Dobili su priliku za stažiranje, mladi koji završavaju fakultete dobili su priliku za zaposlenje, rekao je Malik Likić iz sektora za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Općine Vareš.

Merjema Lisak je odlična učenica drugog razreda Gimnazije u Brezi. Već drugu godinu je stipendista Fondacije, a u budućnosti se vidi kao pravnica.

Sviđa mi je posao advokatice, voljela bih da i ja jednom budem uspješna u tome i ne želim napuštati svoj grad. Breza je moja kuća, kaže Merjema.

Sanjin Suljić je učenik drugog razreda Elektrotehničke škole u Brezi. U prošloj godini, kako kaže, najveći dio sredstava od stipendije uložio je u pribor za praktičnu nastavu i kartu za prevoz.

Želim studirati elektrotehniku. Trenutno mi je najzanimljivija elektronika i njoj bih se želio posvetiti u budućnosti, kaže nam Sanjin, koji namjerava ostati u domovini nakon završenog obrazovanja.