Stipendisti fonda Ikre na ljetovanju u Novom Vinodolskom

Grad Sarajevo je u saradnji s Gradom Zagrebom i ove godine omogućio ljetovanje 100 osnovaca i srednjoškolaca, stipendista Fonda Kantona Sarajevo za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila - žrtava rata Ikre u Novom Vinodolskom.


Odlazak učenika na ljetovanje je nastavak zajedničkog projekta dvaju partnerskih gradova kojeg je prošle godine inicirao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Djeca su boravila u Vili Rustici, u Novom Vinodolskom, u odmaralištu Crvenog križa Grada Zagreba i to u dva termina po sedam dana u drugoj polovi jula.

Za učenike su osmišljene mnogobrojne zanimljive aktivnosti u okviru kojih su imali mogućnost da se upoznaju s djecom iz drugih gradova iz regije.

Učenike u Novom Vinodolskom prošlog vikenda posjetili su pomoćnik gradonačelnika Sarajeva za obrazovanje, kulturu i sport Ramiz Kadić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

– Ovo je jedna u niza saradnji Zagreba i Sarajeva, ali ta saradnja nama je najdraža. Drugu godinu zaredom 100 djece ljetuje u Novom Vinodolskom i mi smo zahvalni na tome, rekao je Kadić.

Gradonačelnik Zagreba je naglasio da ljetovanje djece iz Sarajeva ima za cilj da se brišu granice i da se širi ljubav i prijateljstvo. Dodao je da će Grad Zagreb i naredne godine podržati ovaj projekat.

(Stipendije.ba)