Šta je inspekcija utvrdila nakon tragične smrti dječaka Ahmeda u fiskulturnoj sali?

Šta je inspekcija utvrdila nakon tragične smrti dječaka Ahmeda Salduma u fiskulturnoj sali? Škola u Turbetu nema evidenciju o održavanju građevine.


Nakon tragedije u kojoj je početkom septembra na času tjelesnog odgoja život izgubio 12-godišnji učenik Osnovne škole Turbe, tamošnja dvorana za tjelesni odgoj još uvijek nije u upotrebi.

Rodbina poginulog učenika organizirala je potpisivanje peticije, kojom su tražili smjenu Upravnog odbora i direktorice OŠ Turbe, kao i resornog kantonalnog ministra obrazovanja Bojana Domića.

Kao razloge smjene naveli su nepoduzimanje mjera sigurnosti u dvorani OŠ Turbe i svim dvoranama za tjelesni odgoj u SBK, neispravnost i neispitanost sportskih sprava i njihovu neusklađenost sa propisanim standardima.

– Naš osnovni zahtjev je da se našoj djeci omogući sigurno školovanje. Naša djeca u ovoj školi nemaju sigurnost. Krivi su svi. Škole u SBK nikad nisu bile u gorem stanju. Tražio sam hitni inspekcijski nadzor dvorane, rekao je Nermin Švraka, ujak stradalog dječaka prilikom potpisivanja peticije.

Oko 400 mještana potpisalo je peticiju, a hitan inspekcijski nadzor, kako se doznaje, obavila je inspekcija koja je nadležna samo za provjeru ima li škola evidenciju o održavanju zgrade.

Naime, iako su prve informacije govorile kako je dvoranu zatvorila građevinsko-urbanistička inspekcija Općine Travnik, prema riječima inspektorice Edise Kahrić, to nije istina.

– Mi nemamo ovlasti za suspendiranje dvorane, nadležni smo za provođenje nadzora na održavanju građevina. Valja naglasiti da se direktorica škole obratila nama kao i to da se smrt dječaka nije dogodila zbog konstruktivne nestabilnosti objekta. Svaka škola, odnosno javna ustanova mora imati evidenciju o održavanju građevine. Škola u Turbetu nema takvu evidenciju, a mi smo im ostavili rok od sedam dana da nam dostave sve potrebno. Ukoliko ne, jedino što mi možemo napraviti je kazniti školu, a kazna se kreće od 1.000 do 7.000 maraka, kazala je Kahrić, javlja Fena.

Da se dvorana škole trenutno ne koristi potvrdila je i direktorica škole Mediha Ridžić.

– Od dana tragedije ne koristimo dvoranu i čekamo da nadležne institucije obave svoj posao. Dvoranu ne koristimo samoinicijativno do okončanja istrage, naglasila je Ridžić.

Podsjetimo, nakon tragičnog događaja, Kazimir Pobrić, stalni sudski vještak za građevinarstvo, kazao je medijima kako je situacija jasna.

– Golovi, kao i sve druge sportske sprave, morali su biti, mi to kažemo, ankerirani. To nam je potvrdio i ovaj tragični slučaj. A i niz proteklih godina svjedoci smo kroz medije da se ovakve stvari događaju i između ostalog to bi trebalo da nam bude pouka da ankeriramo sportsku opremu, rekao je Pobrić.

Prema njegovim riječima, tehnički prijem objekta teško je moguće obaviti makar bez uvjetne primjedbe o neankreriranim sportskim spravama.

I dok rodbina dječaka inzistira na poboljšanju sigurnosti u školama i ostavkama odgovornih, a škola čeka da nadležne institucije obave svoj posao, istragu je preuzelo Tužilaštvo SBK iz kojeg su samo saopćili da je istraga u toku.