Srednjoškolci iz Trebinja na usavršavanju u Italiji

U okviru projekta "Internacionalizacija BET sistema u zemljama zapadnog Balkana" tri učenika iz Srednje tehničke škole u Trebinju krajem januara otići će u Milano na stručno usavršavanje koje će trajati mjesec dana.


Foto: nezavisne.com

Učenici Lidija Kraljević, Pavle Skočo i Aleksa Musović očekuju da se u Italiji upoznaju sa novim znanjima i tehnologijama, ali i novom kulturom, tim prije što su ranije na sličnoj edukaciji u Španiji boravili njihovi školski drugovi.

Projekat, koji se zasniva na podršci Evropske unije i u njemu učestvuju učenici iz cijele BiH, podrazumijeva da im je sve obezbijeđeno, računajući, pored putovanja, smještaja i hrane, džeparac od deset evra dnevno.

Luka Gadža, učenik trećeg razreda ove škole, smjer računarstvo i programiranje, ljetos je u okviru ovoga projekta boravio u Španiji i, prenoseći svoja iskustva, kaže da je, nakon pismene i video-aplikacije koju je popunio, izabran među dvadeset učenika iz BiH za odlazak u Sevilju, gdje je radio kao serviser u prodavnici laptopa i telefona.

– Početak je bio malo teži, ali sam kasnije, uz pomoć šefa i sopstvene snalažljivosti, proveo vrlo kvalitetno vrijeme u Sevilji, gdje sam se upoznao sa španskom kulturom, družio se sa ostalim učenicima – članovima programa, ali sam se upoznao sa tehnologijama koje su, ipak, bile naprednije od onih koje su nama dostupne, tako da je sve to skupa jedno fenomenalno iskustvo, rekao je Luka.

Snalaženje u stranoj zemlji, upoznavanje sa Italijom i njenom bogatom kulturom, jeste upravo ono što od predstojećeg putovanja očekuje Lidija Kraljević, koja je takođe učenica trećeg razreda Tehničke škole, smjer računarstvo i programiranje.

-Prijavila sam se s namjerom da primijenim svoje do sada stečeno znanje i da sagledam svoje mogućnosti u kontekstu jedne naprednije zemlje, u smislu opšteg snalaženja u drugoj i drugačijoj sredini od one u kojoj živim, kazala je Lidija, sa kojom se slaže i njen školski drug Pavle Skočo.

Direktor Srednje tehničke škole Trebinje Nebojša Bovan kaže da su iskustva učenika koji su bili učesnici ovog projekta izuzetno dobra, te da očekuju isti tretman i ovo troje učenika.

– Ovo troje učenika je u testovima koji prethode samom odlasku pokazalo veliko znanje i snalažljivost, pa su, zahvaljujući i profesorici Milijani Ratković, koja je s njima radila, pokazali veliko znanje i uključeni su među ukupno devet učenika, koliko ih narednog mjeseca odlazi u Italiju, kazao je Bovan.

Napominjući da se i u samoj školi u Trebinju trude da se učenicima obezbijedi što bolja praksa i unutar škole, ali i u saradnji sa privrednim kolektivima grada, gdje se obavlja takozvana praktična nastava, on kaže da će ovo iskustvo van granica, uz upotrebu stranog jezika, za učenike biti zaista izvanredno iskustvo, prenosi nezavisne.com.