Spavajući u šatoru preko 600 dana, dječak skupio više od 800.000 eura u dobrotvorne svrhe

Dvanaestogodišnji "Dječak iz šatora", kako sam sebe naziva, proveo je više od 600 noći spavajući van kuće kako bi prikupio novac za hospicij tj. ustanovu za palijativnu zdravstvenu njegu, u kojem je boravila njemu draga osoba.


Kada je njegov 74-godišnji susjed preminuo od raka, Max Woosey odlučio je održati obećanje koje mu je dao – da će u šatoru kojeg mu je baš on poklonio, doživjeti pravu avanturu.

Bio je mart 2020. godine, doba kada je i u Engleskoj zavladala pandemija koronavirusa, a hospicij North Devon zbog lockdowna suočio se s gubitkom od milion funti (oko 1,2 miliona eura).

https://www.instagram.com/the_boy_in_the_tent/?utm_source=ig_embed&ig_rid=99e9cd50-6fbd-4e29-a7f3-e669a2b1bedf

Odlučivši da će baš on biti taj koji će im pomoći, Max je rekao “zbogom” svojoj sobi i toplom krevetu. Preselio se u šator kojeg je postavio u dvorište svoje kuće i pokrenuo akciju prikupljanja novca.

Zahvaljujući zapanjujućoj odlučnosti, u naumu ga nisu spriječile razne nepogode – oluje, mraz, niske temperature, ali ni nepodnošljive vrućine i insekti.

Za nešto manje od dvije godine prikupio je 680.000 funti, odnosno preko 800.000 eura, što je dovoljno novca da hospicij isplati godišnju platu dvadeset bolničkih sestara.

Njegov trud i zalaganje nagrađeni su i na dodjeli nagrada Pride of Britain, a prošlog ponedjeljka Max je obilježio 600. noć kako spava u šatoru.

Pored akcije za hospicij, Max je učestvovao i u raznim drugim akcijama za prikupljanje novca, a svojim primjerom inspirisao je i mnogu drugu djecu.

Njegovi roditelji ne mogu sakriti koliko su ponosni na svog sina, a dječak tvrdi da nije pomišljao odustati ni kada mu je bilo najteže.