Roditelji nezadovoljni zbog uslova u školi na Skenderiji, za sutra najavili proteste

Članovi Vijeća roditelja Osnovne škole Vladislav Skarić u Sarajevu najavili su za ponedjeljak mirno okupljanje ispred škole zbog sve većeg nezadovoljstva uslovima u kojima se odvijaju nastavne aktivnosti.


OŠ Vladislav Skarić (Foto: Facebook)

Kako je navedeno, mirno okupljanje održat će se u dvorištu škole, a kako su za Klix.ba naveli iz Vijeća roditelja ove škole, glavni razlog za nezadovoljstvo odnosi se na problem školske sale koja već neko vrijeme nije u funkciju zbog, kako je navedeno, opasnosti od klizišta.

Uprkos određenim sastancima koji su održani još u šestom mjesecu, te pisanju Vijeća roditelja načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću, ističu kako se do sada ništa nije uradilo.

– U petom mjesecu su nam zatvorili salu za sport koju imamo pored objekta škole. Razlog je bio da je opasna po život djece zbog klizišta. Kada smo tražili da dovedemo vještake i nađemo nekoga ko je nepristrasan, rekli su nam da je to općinska površina i da se tu ne može ništa uraditi, rekla je za Klix.ba članica Vijeća roditelja Sanela Polutak.

Također, navodi kako područje u kojem se nalazi škola slovi za “veoma atraktivno za gradnju” što može također biti jedan od razloga zašto se imovina škole proglašava neuslovnom za rad.

– To je područje mnogo skupo za gradnju i dosta se toga već oko škole izgradilo. Još 2015. godina škola je ‘zapala za oko’ te su govorili da nemamo dovoljno učenika, da će se zatvoriti i ta se priča stišala. Međutim, sada govore o tome da je klizište, a 15 metara iznad sale se nalazi zgrada. Nemoguće da je sala u opasnosti, a zgrada u kojoj žive građani nije, naglašava u razgovoru.

Ističe kako su prije 30 dana pisali načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću povodom cijele situacije, ali da odgovor još uvijek nije stigao.

– Govorio je da se ne brinemo i da će se to riješiti. Pisali smo mu kako bismo vidjeli kakva je trenutna situacija, ali nije nam odgovorio ni nakon 30 dana roka. Mala djeca idu svaki dan u Skenderiju kako bi obavljali tjelesni i zdravstveni odgoj i to nije rješenje. Sala pored škole se nije promijenila već dosta godina i sumnjamo da je sve ovo jedan korak ka rušenje kako bi se nastavila gradnja, zaključila je Polutak u razgovoru.

Direktor škole: “Urađena su određena mjerenja i tu se stalo”

Povodom cijele situacije, kontaktirali smo i direktora Osnovne škole Vladislav Skarić Mehu Pirića koji je u razgovoru objasnio kako su dobili preporuku da zatvore salu, ali da rješavanje problema ide jako sporo.

– Dali su nam preporuku da zatvorimo salu i krenuli smo u rješavanje problema. Međutim, to ide jako sporo i koristimo trenutno salu u KSC Skenderija. Kako dolazi zima, roditelji negoduju jer se ništa još uvijek nije pokrenulo kada je riječ o našoj sali. Dolaze nam niže temperature i padavine, a neke dogovorene mjere nisu ispoštovane, pojašnjava Pirić.

Na kraju razgovora, naglašava kako je škola svoje obaveze ispunila.

– Imali smo jedan sastanak u šestom mjesecu gdje su dogovoreni određeni koraci. Međutim, ovaj dio obaveza koji je bio na školi je ispoštovan. Također, urađena su određena dodatna statička mjerenja i tu se stalo s cijelom pričom, zaključuje Pirić.

Prema informacijama Vijeća roditelja Osnovne škole Vladislav Skarić, mirno okupljanje održat će se u 17:30 sati.