Smanjen broj učenika: U prve razrede osnovnih škola upisano samo 130 učenika

Ništa bolja situacija nije ni u srednjoškolskom obrazovanju.


Foto: Envato
Foto: Envato

Okončan je upisni rok na području općine Sanski Most i u osnovne škole upisano je samo 130 prvačića, što je najmanji broj u poslijeratnom periodu, pokazuju podaci Aktiva pedagoga osnovnih škola tog grada.

Prema riječima Dževide Hasić, predsjednice pomenutog aktiva, ovaj broj je na nivou prošlogodišnjeg, ali je neuporedivo manji u odnosu na period od prije nekoliko godina.

 – Nažalost, migracije stanovništva i odlazak velikog broja građana, pa i čitavih porodica s malom djecom, uzrokovali su ovaj problem. Ovaj trend se nastavlja, pa tako ne možemo biti optimisti ni u narednom periodu, istakla je Hasićeva.

U Pedagoškom zavodu USK ističu kako ništa bolja situacija nije ni u drugim općinama i gradovima u kantonu, pa je u prve razrede osnovnih škola upisano nešto manje od 1.500 učenika, što je najmanji broj do sada.

Broj učenika u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona drastično se smanjuje iz godine u godinu, pa tako ovdašnje obrazovne ustanove trenutno pohađaju 18.042 učenika, što je za 1.239 manje u odnosu na prethodnu godinu. Ništa bolja situacija nije ni u srednjoškolskom obrazovanju, gdje su trenutno evidentirana 7.642 učenika, što je za 428 manje u odnosu na raniju godinu, pišu Nezavisne.

Ovi poražavajući podaci najbolje ilustruju razmjere iseljavanja ovdašnjeg stanovništva van granica Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da područje Unsko-sanskog kantona napuštaju cijele porodice s djecom, a zbog lošeg standarda bilježi se i pad stope nataliteta.

Sve to dovelo je u pitanje opstojnost velikog broja obrazovnih ustanova, te se zbog nedostatka učenika ukida sve više područnih, a razmišlja se i o zatvaranju nekih centralnih škola u ovome kantonu. Također, jedan od problema je i tehnološki višak nastavnika i profesora, a barata se cifrom od preko 400 prosvjetnih radnika koji spadaju u ovu kategoriju.