Slike govore više od riječi: Škola prokišnjava, učenici ne pohađaju nastavu

"Hodnici nisu zaštićeni, prozori su slomljeni, vrata ne postoje, tako da u svakom trenutku tokom dana ili noći neko može da uđe. Djeca nam ovdje nisu sigurna i zaštićena."


Foto: Youtube

Područna jedinice OŠ „Dašo Pavičić“ u Igalu kuburi sa brojnim problemima, a novi se ukazao tokom prethodne noći zbog kiše, koja je uzrokovala plavljenje učionica i hodnika.

Kako priča vd direktorica škole, Bosiljka Perunović, problem je veliki, voda je u većini učionica, a samo zahvaljujući higijeničarki koja je radila tokom noći i jutra, šteta nije velika, ali jedno odjeljenje danas nije pohađalo nastavu.

– Morali smo izmjestiti jedno odjeljenje iz učionice i poslati kući, jer je bilo nemoguće održati nastavu danas. Prostorije koje koristimo kao područno odjeljenje Institut Igalo dao nam je na korišćenje. One nisu sigurne, tu su hodnici koji nisu zaštićeni, prozori su slomljeni, vrata ne postoje, tako da u svakom trenutku tokom dana ili noći neko može da uđe. Djeca nam ovdje nisu sigurna i zaštićena, navodi ona.

Osim učionica, voda je prodrla u većinu prostorija koje se ne koriste, a zadržava se i na krovnoj ploči, koja je propala i prokišnjava.

Jedan od problema, kako priča Perunović, je i omladina koja se okuplja nakon nastave.

– Ne bih ulazila u to šta rade, ali u svakom slučaju, ujutru nalazimo opuške, flaše od piva ili nekog alkohola i slično. Nisam sigurna koliko smo sigurni za ovih par sati, koliko djeca ovdje borave. Kao matična škola, ponudili smo opciju nastave u Sutorini, gdje bi smo mogli da izmjestimo sva četiri odjeljenja i da nastava funkcioniše kako valja. Stav roditelja, međutim, nije bio odgovarajući, priča Perunović.

Za utorak je planiran veliki roditeljski sastanak na kome će se razmatrati prelazak u Sutorinu.

– Riječ je o privremenom rješenju, što je jako važno da kažem. Doći će predstavnici Ministarstva, Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi i još neki predstavnici lokalne zajednice, kako bi postigli zajednički dogovor i pronašli rješenju, kazala je Perunović.

Pribojava se da bi kiša, ukoliko padne tokom naredne noći, mogla da prouzrokuje još veću materijalnu štetu.

Potencijalna opasnost za đake i nastavno osoblje je i neispravan protivpožarni hidrant.

– U slučaju požara, ne znam na koji način bismo reagovali i zaštitili djecu. Imamo metode evakuacije, profesori su prošli obuku, ali u tim hitnim slučajevima zaista ne znam kako bismo reagovali. Uslovi u kojima radimo ne dozvoljavaju nam da se zaštitimo na adekvatan način, navela je Perunović.

Podsjeća da je novac za projeakt izgradnje nove škole u Igalu obezbjeđen kapitalnim budžetom Vlade Crne Gore, tako je opcija nastave u Sutorini samo privremeno rješenje.

Nekadašnja Uprava za javne radove, dok je na njenom čelu bio Boro Lučić, usmjerila je 180 hiljada eura za sanaciju škole u Sutorini. Radovi su podrazumijevali zamjenu prozora, vrata, sanaciju toaleta, zamjenu ograde, krečenje, farbanje fasade i uređenje prostora oko škole.