“Škole moraju ostati otvorene, vakcinišite se i poštujte mjere”

"Bosna i Hercegovina ima dovoljan broj vakcina u ovom trenutku, tako da svi mogu otići i vakcinisati se."


Ingrid Macdonald
Ingrid Macdonald

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald obratila se javnosti i nadležnima putem videoizjave govoreći o potrebi balansiranja javno-zdravstvenih i društvenih mjera koje osiguravaju da se škole posljednje zatvaraju i prve otvaraju.

 – Vidimo da se broj zaraženih virusom COVID-19 povećava u čitavoj Bosni i Hercegovini. Ovo nije neočekivano. Kao što vidimo, na globalnom nivou i u Evropi, brojevi rastu kako počinje ovaj takozvani četvrti talas. Znamo da moramo udvostručiti mjere koje mogu pomoći da se spase životi. Ali, ove mjere moraju biti izbalansirane, jer jedna od stvari koje su Ujedinjeni narodi u Bosni i Hercegovini uvijek zagovarali je ujednačavanje zaštite javnog zdravlja sa njihovim društveno-ekonomskim utjecajem, rekla je Macdonald.

Dodaje kako se ovakav stav se najviše odražava na obrazovanje.

 – Zadnje dvije godine, obrazovanje djece je bilo isprekidano. Nisu išli u škole i često su imali online nastavu. Ovo nije zdravo za njih i zabrinuti smo kako će to utjecati na njih. Kada govorimo o školama, jednako je važno da imamo na umu da ne govorimo samo o obrazovanju već i o tome šta odlazak u školu znači za djecu, kako se integriraju u društvo, kako se odnose prema vršnjacima, da li se zabavljaju, i kakvo je njihovo mentalno zdravlje, kazala je, piše Klix.ba.

Ističe kako škole moraju biti otvorene. Jedan od načina kako ovo možemo osigurati je da se svi pridržavaju osnovnih mjera.

 – Znamo da je nošenje maski djelotvorno. Znamo da je pranje ruku i održavanje distance učinkovito u sprječavanju širenja virusa. Ali najvažnije je što vidimo jeste koliko su vakcine važne. Bosna i Hercegovina ima dovoljan broj vakcina u ovom trenutku, tako da svi mogu otići i vakcinisati se. izuzetno je važno, da iskoristite ovu priliku. Ono što možemo vidjeti širom svijeta je da kada se ljudi ne vakcinišu, vjerovatnije je da će završiti u bolnici, sa puno ozbiljnijim simptomima. Molim vas, iskoristite ovu priliku i vakcinišite se. Svjesni smo da smo svi zajedno u ovome. Znamo da je jedini način da iz ovoga izađemo je zajedno, zaključila je.