Škole kao sigurna mjesta treba da ostanu otvorene što duže

I djeca i adolescenti treba da učestvuju u donošenju odluka, kao bi se u pandemijskom vremenu obezbijedilo pozitivno školsko okruženje.


Iako se od početka školske godine bilježi povećan broj zaraženih učenika koronavirusom, kao i nastavnog osoblja, iz Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini (WHO BiH) preporučuju da škole kao sigurna mjesta učenja treba da ostanu otvorene što duže, rečeno je za BHRT.

Nema dokaza da djeca predstavljaju značajan pokretač prenosa infekcije u zajednici, rekao je za BHR1 predstavnik Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini Mirza Palo.

 – Škole imaju jasne preporuke o distanci, dezinfekciji i nošenju maski gdje je to potrebno. Nedostatak školovanja može imati dugotrajan uticaj na mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje i dobrobit djece. U tu svrhu mentalna, socijalna dobrobit djece će biti zaštićena , posebno one najugroženije i marginalizovane djece, kazao je on.

U ovim trenucima, kako ističe, ključna je vakcinacija nastavnog osoblja.

 – Učinite to kako biste zaštitili sebe, učenike i društvo. Zdravstvene vlasti u BiH, na nivou RS-a, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta aktivno rade na promotivnim aktivnostima i čine sve kako bi vakcine bile dostupne široj populaciji, sa fokusom na obrazovne institucije, a to su u ovom slučaju nastavnici. Škole kao sigurna mjesta učenja da ostanu otvorene što duže, dodao je Palo.

I djeca i adolescenti treba da učestvuju u donošenju odluka, kao bi se u pandemijskom vremenu obezbijedilo pozitivno školsko okruženje.

 – Treba mlade ispitati da iznesu svoje viđenje mjera, kako bi znali da li im to pomaže ili ih ometa u nastavnom procesu. Svako od nas u zajednici ima ulogu kojom može kontrolisati porast slučajeva širom zemlje, istovremeno osiguravajući da djeca nastave učiti i družiti se u najvećoj mjeri u školama, pojasnio je Palo i dodao da ukoliko bi došlo do pogoršanja epidemiološle situacije škole moraju biti posljednja mjesta koja će biti zatvorena i prva koja će biti otvorena.