Nagli rast korone među školarcima: Na koje simptome obratiti pažnju?

Na šta roditelji treba da obrate pažnju, koji su savjeti, odgovorila je doktorica pedijatar.


Posljednjih dana primjetan je nagli rast koronevirusa među školarcima. Na šta roditelji treba da obrate pažnju, koji su savjeti, odgovore na to dala je prim.dr. Amra Junuzović-Kaljić, specijalista pedijatar.

 – Obzirom da je porast zaraženih u opštoj populaciji doista prisutan, tako je i veći broj među djecom. Važno je da bismo pomogli djeci upravo da se pridržavamo epidemioloških mjera. I prije pandemije, u ovom periodu, kada je prelazak ljeta prema jeseni, učestalost respiratornih infekcija velika, jer djeca u kolektivima između sebe kapljičnim putem šire brojne respiratorne infekcije, u ovim situacijama je to i Covid-19, pojasnila je Junuzović-Kaljić.

Najčešći simptomi

Ono što su uočili, kazala je, da djeca imaju lakše kliničke slike, a najčešće simptome upale gornjeg disajnog puta, sekrecije iz nosa, otežano disanje na nos, kašalj, povišena temperatura u većoj ili manjoj mjeri.

Istaknula je da je jako bitno da zadržimo što duže djecu u razrednoj nastavi u kontekstu njihovog obrazovanja.

 – Online nastava je pomogla da smanjimo broj zaražavanja, da sačuvamo zdravlje i živote, međutim u istraživanjima koja se odnose na psihofizičko zdravlje djece uočena su odstupanja i težina koju je donijela u samom obrazovanju. Želimo ih obrazovati i pripremiti za budućnost. Svim mogućim mjerama želimo ih zadržati u školama i obrazovati ih na način kako su oni navikli u susretu sa svojim edukatorima, rekla je Junuzović-Kaljić, piše N1.

Mi odrasli imamo veliku odgovornost i da se pridržavamo mjera i vakcinišemo, dodala je, napominjući da promijeniti kurs pandemije upravo je vakcinacija.

Dijete vratiti kući

– Čuli smo koliko je vakcinacija nešto što će nam donijeti odbranu i otpor prema širenju bolesti. Zato je bitno da prosvjetni radnici obave vakcinaciju. Zaštiti će sebe i sve oko sebe. Rast i razvoj, njihova socijalizacija, njihovi kontakti sa pedagozima i edukatorima je nešto sto je nezamjenjivo, naravno prateći situaciju i broj zaraženih, donositi odgovarajuće mjere, i tu gdje treba nastava će preći na online, rekla je Junuzović-Kaljić.

Napomenula je da su roditelji informisani, a pri pojavi bilo kakvog simptoma dijete ostaje kod kuće ili ako je učitelj primijetio bilo koji simptom, vraća ga kući.