Škola u Liplju: Roditelji ponovili zahtjeve, djeca imaju pravo na izučavanje bosanskog jezika

Od problema naziva jezika kojeg izučavaju do problema ispravnosti pitke vode do neuređenog dječijeg igrališta...


Foto: FENA
Foto: FENA

Održan je još jedan u nizu sastanaka predstavnika Savjeta roditelja djece koja pohađaju područnu osnovnu školu u Liplju. Na posljednjem sastanku, kome su se odazvali samo predstavnici međunarodnih organizacija roditelji su ponovili svoje zahtjeve.

Prvi je pravo na izučavanje bosanskog jezika. I upis “bosasnki jezik ” u matične knjige. Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS oglasili su se saopštenjem u kome navode da se u 20 škola u RS-u izučava nacionalna grupa predmeta, te da je to slučaj i sa školom u Liplju.

 – Ali stanje na terenu je nešto drugo na prethodnim sastancima direktor pedagoškog Zavoda nam je rekao da oa škola radi nezakonito, da je taj ugovor istekao po pitanju nacionalne grupe predmeta, ali sad sami sebe demantuju i navode da u 20 škola djeca imaju pravo da izučavaju nacionalnu grupu predmeta po planu TK. Oni krše sve zakone JER ako je nacionalna grupa predmeta, ako djeca uče bosanski jezik, a upisuje se neki drugi, oni demantuju sami sebe, kazao je Husein Sačević, predsjednik Savjeta roditelja OŠ Liplje.

 – Volio bih da su sve škole, svi roditelji i djeca na istom mjestu, bez obzira je li to dijete srpske nacionalnosti u Federaciji, ili hrvatsko, ili bošnjačko u RS- u, da se ispoštuju njihova prava, kaže roditelj Hajrudin Okanović

Optimistični su. Posljednji sastanak s predstavnicima resornih ministarstava RS-a i Vlade TK-a, ulio im je nadu.

 -Neki vjetrovi duvaju, mislim da taj papir za koji su do juče tvrdili da je taj sporazum istekao, evo sad su napravili da taj sporazum važi i da će važiti, ističe roditelj Muharem Sinanović.

Osim spornog naziva jezika, u područnoj osnovnoj školi u Liplju postoje i brojni infrastrukturni problemi koje je, kažu, potrebno riješiti uz pomoć nadležnih. Od problema ispravnosti pitke vode do neuređenog dječijeg igrališta. Podsjetimo, borba za pravo na izučavanje bosanskog jezika traje od 2018. godine. Područnu školu u Liplju danas pohađa 9 učenika.