Škola čeka tender, a učenici autobus: I ove godine pješice od kuće do škole

Građani smatraju da su diskriminisani, te su na rubu da zabrane djeci odlazak u školu.


Foto: Oslobođenje

Stanovnici Nahoreva, Nahorevskih brda i Poljina ponovo imaju problem s prevozom djece od škole do kuće i nazad. Skoro svake godine ova djeca su prinuđena pješačiti, što i nije jedini problem. Najveći problem su nesigurne staze za kretanje, bez pješačkih prelaza, adekvatne rasvjete i trotoara.

Na nekim dionicama su i radovi u toku već mjesecima, što dodatno otežava put. Trenutno djeca na raspolaganju imaju “redovnu liniju”, koja i nije baš redovna, pa dolazi do kašnjenja na nastavu ili dugog čekanja na povratak kući. Uz to sve, na ovim područjima česte su i pojave divljih životinja, od čega strahuju svi, a posebni roditelji učenika.

Građani smatraju da su diskriminisani, te su na rubu da zabrane djeci odlazak u školu kao što su učinili i prije četiri godine, kada su roditelji blokirali i raskrsnicu.

– Svake godine se ponavlja isti scenarij. Školovao sam u ovoj školi djecu, sada je pohađaju moja unučad i zaista ovo više nema smisla. Nas ne zanimaju tenderi, javni pozivi, rokovi, hoćemo da se ispoštuju osnovna pravo djece, a to je pravo na obrazovanje. U ovakvim uslovima nemoguće je da djeca pohađaju nastavu, a posebno što idemo prema hladnijem vremenu, nepogodama, kiši, snijegu, rekao je za Oslobođenje jedan od stanovnika ovog mjesnog područja.

S druge strane, iz Općine Centar i OŠ “Nafija Sarajlić” pozivaju na strpljenje i razumijevanje i kao što je i uobičajeno, pozivaju se na tendere, propise, javne pozive, papirologiju od koje djeca nemaju puno koristi.

– Prevoz učenika rubnih dijelova općine Centar realizuje se na osnovu potpisanog Sporazuma o saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo. Sredstva za navedenu namjenu obezbjeđuju se u budžetu Kantona Sarajevo. Ministarstvo je, u skladu sa iskazanim potrebama škola, uplatilo sredstva za ovu namjenu i ona su doznačena na račune škola. Cjelokupnu proceduru nabavki provode škole i dostavljaju Općini izvještaj o utrošku, koji se prosljeđuje Ministarstvu. Sredstva za ovu namjenu su obezbijeđena i u ovoj školskoj godini, te je u toku provođenje procedura javnih nabavki u školama. Prevoz učenika u dvije osnovne škole je već krenuo “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” i “Alija Nametak”, a uskoro se očekuje potpisivanje ugovora za prevoz učenika OŠ “Nafija Sarajlić”. Dakle, učenici će imati obezbijeđen prevoz i u tekućoj školskoj godini, informacije su iz Pres-službe Općine Centar.

I u OŠ “Nafija Sarajlić” su informisali o proceduri u kojoj je očito da je neko zakasnio.

– Mi smo još u julu na osnovu analize poslali predračun i zahtjev prema Općini Centar. Novac je obezbijeđen i doznačen nama krajem augusta, kada smo i raspisali javni poziv. Nažalost, postupak javne nabavke traje malo duže. Mi ne možemo i ne smijemo kršiti zakon, moramo ispoštovati sve rokove koje javna nabavka nalaže. Ako sve bude u redu, ne bude žalbi i slično, vjerujem da bi već krajem mjeseca mogli imati izabranog prevoznika i redovnu, školsku liniju, rekla je Aida Petković, direktorica OŠ “Nafija Sarajlić”, koja poziva i roditelje i učenike na strpljenje i razumijevanje.