Sivro: Roditeljima ne treba dopustiti da odlučuju hoće li djeca ići u školu ili ne

"U ovakvoj situaciji bi obavezno trebalo smanjiti distancu u školama i omogućiti da učenici pohađaju nastavu u školama."


Foto: Klix
Foto: Klix

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS smatra da se učenici trebaju vratiti u školske klupe. Kažu da ne bi trebalo primjenjivati model po kojem bi đaci izostajali te da tu odluku ne treba prepustiti roditeljima, kao što je slučaj bio ranije.

 – U ovakvoj situaciji bi obavezno trebalo smanjiti distancu u školama i omogućiti da učenici pohađaju nastavu u školama, poštujući epidemiološke mjere, jer je više od pola prosvjetnih radnika vakcinisano, kaže Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Dezinfekcija, provjetravanje i maske

Upitan koji konkretno model zagovaraju, Sivro kaže da situacija u svakom slučaju neće biti normalna, ali da zagovaraju pohađanje nastave u klupama, uz poštivanje epidemioloških mjera.

 – Nije moguće u punom kapacitetu provoditi ciljeve odgoja i obrazovanja u školama ako prije toga trebate voditi računa o mjerama. Međutim, i dalje smatramo da su dezinfekcija i provjetravanje prostora, nošenje maske u prostorima gdje dolazi do veće koncentracije učenika i nastavnog i drugog osoblja vrlo bitni, o tome treba voditi računa, kazao je Sivro.

Potcrtava kako ne bi voljeli da ministrica obrazovanja i odgoja KS Naida Hota-Muminović omogući model po kojem bi roditelji odlučivali da li će djeca nastavu pratiti u školi ili online, kao što je bio slučaj u prošloj školskoj godini.

Masovna okupljanja već dozvoljena

 – Odgoj i obrazovanje su obavezni, naglašava Sivro.

Prema njegovim riječima, u Kantonu su već dozvoljena okupljanja većeg broja ljudi, pa ne vidi razlog da đaci ne idu u škole. Iako kaže da su Sarajevo film festival i drugi događaju koji su mjesta masovnog okupljanja važni, potcrtava da je školovanje najvažnije.

Podsjetimo, Hota-Muminović kazala je da trenutna epidemiološka situacija u Sarajevu omogućava da nastava – prioritetno u klupama, počne 1. septembra.

S nastave u školama, kako stvari sada stoje, određenim danima mogli bi izostajati samo pojedini učenici, kako bi se ispoštovao maksimalan dozvoljeni broj osoba u jednoj prostoriji. Prema riječima ministrice, odluka o broju učenika koji će biti u učionicama bit će donesena naredne sedmice, prenosi Klix.ba.

Međutim, Hota-Muminović najavila je da neće biti kombinovanog modela, prema kojem je naizmjenično pola učenika u razredu jednu sedmicu išlo u školu, a druga polovina nastavu pratila online.