Sindikat obrazovanja odbio ostavku Saudina Sivre, najavljeni veliki protesti

Protestni skup se organizira s ciljem iskazivanja općeg nezadovoljstva odnosom Vlade i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo prema prosvjetnim radnicima.


Foto: Avaz

Kantonalni odbor KS Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja je na svojoj redovnoj sjednici jednoglasno donio nekoliko odluka i zaključaka, koje će se realizirati u narednom periodu.

Kantonalni odbor KS je odbio prihvatiti ostavku Saudina Sivre na funkciju predsjednika Kantonalnog odbora, koja je podnesena 28. aprila i dao je bezrezervnu podršku u njegovom radu, navodi se u saopćenju koje potpisuje sam Sivro.

Izražena je puna spremnost Kantonalnog odbora “za sve sindikalne akcije sa ciljem vraćanja digniteta prosvjetnih radnika, koje Saudin Sivro, kao predsjednik predloži organima i članstvu Sindikata u narednom periodu”.

Kantonalni odbor je Skupštini povjereništva predložio donošenje odluke o organizaciji štrajka upozorenja 25. maja do 7:30 sati do 9:30 sati u predškolskim ustanovama i osnovnim školama.

Štrajk upozorenja se organizuje s ciljem iskazivanja općeg nezadovoljstva odnosom Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo prema prosvjetnim radnicima, zaštite digniteta, radno-pravnog i ekonomsko-socijalnog statusa članova sindikata, piše Klix.ba.

U tom cilju postavljaju se sljedeći zahtjevi: smjena ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo; povećanje plata za 20 posto; donošenje novih pedagoških standarda i normativa po mjeri radnika i učenika; potpuno poštivanje zakona, kolektivnog ugovora i pedagoških standarda i normative; zapošljavanja u Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja putem javnog konkursa i smanjenje bezobrazno visokih plata u istom u odnosu na plate radnika u osnovnim i srednjim školama, predškolskim i ustanovama kulture i nauke.

Kantonalni odbor je donio odluku o održavanju velikog mirnog protestnog skupa pod nazivom “Vratite dignitet prosvjetnim radnicima” koji će se realizirati u četvrtak, 16. juna od 11:00 do 13:00 sati.

Protestni skup se organizira i održava s ciljem iskazivanja općeg nezadovoljstva odnosom Vlade i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo prema prosvjetnim radnicima.