Simpsonovi, Spužva Bob, Tviti… Zašto je većina likova iz crtanih filmova žute boje?

Kad malo bolje razmislimo, većina naših omiljenih crtanih likova je žute boje. Od Simpsonovih, Spužva Boba, Pikačua, do Minionsa i ptičice Tviti. Jeste li se ikad zapitali zašto?


Boje nam se prikazuju u bezbroj različitih oblika i pojava. Prostim okom čovjek može raspoznati barem 2.000 različitih nijansi, a kombinacija različitih boja stvara nam cjelovitu sliku prostora.

Kad malo bolje razmislimo, većina naših omiljenih crtanih likova je žute boje. Od Simpsonovih, preko Sunđer Boba Kockalonea, Pikačua, do Minionsa i ptičice Tviti. Jeste li se ikad zapitali zašto?

Prvi razlog

Zbog teorija boja, sa kontrastima boje prema boji, svijetlo – tamno, toplo – hladno… Najjači je kontrast čistih boja prvog reda: žuto – crveno – plavo. Utisak je zvučan, silovit i određen. Narandžasta, zelena i ljubičasta, slabije su po svojoj hromatskoj vrijednosti od žute, crvene i plave pa daju i slabiji kontrast, dok je utisak koji stvaraju boje trećeg reda još slabiji.

Takođe, jedan od važnijih kontrasta je komplementarni. Dvije svjetlosti obojene komplementarnim bojama pomiješane daju bijelu svjetlost. Stavljene jedna uz drugu, one se međusobno pojačavaju, dok pomešane poništavaju jedna drugu, piše crnoibelo.rs.

Komplementarni parovi su: žuto – ljubičasto, žutonarandžasto – plavoljubičasto, narandžasto – plavo, crvenonarandžasto – plavozeleno, crveno – zeleno, crvenoljubičasto – žutozeleno.

Drugi razlog

Zbog RGB modela boja. O čemu je riječ? Koristi se u televizijskim serijama i filmovima, a sastoji se od tri primarne boje – crvene, zelene i plave. Miješanjem te tri boje dobijaju se sekundarne i tercijarne. RGB model je aditivni, svjetlosni model miješanja boja i u tom se modelu žuta zapravo podudara s plavom.

Treći razlog

Zbog psihologije boja, na koju naše oči nesvjesno reaguju. Dokazano je da različito reagujemo na određene boje i da one kod nas izazivaju različita emocionalna stanja. Žuta boja nam brzo zapne za oko i povezana je sa srećom i energijom, a i većina daltonista prepozna žutu boju.