Šest jednostavnih naučnih eksperimenata koje možete pokazati svojoj djeci

Djeca možda ne razumiju znanost kao mi odrasli, no ovi jednostavni eksperimenti mogli bi im se svidjeti. Ono što sada vide, iako možda neće razumijeti sa znanstvene strane, urezat će im se u pamćenje i sjetiti će se toga kada za koju godinu budu učili kemiju ili fiziku u školi.


SchoolPRPro / Pixabay

Koristeći jednostavne svakodnevne predmete sa svojom djecom možete pokušati neki od ovih eksperimenata.

Balon otporan na vatru?

Što vam je potrebno: 2 balona, svijeća, šibice, voda

Eksperiment: Napušite prvi balon i postavite ga iznad svijeće kako bi pokazali svojoj djeci da će balon puknuti pod plamenom. Drugi balon napunite vodom i postavite ga iznad svijeće. Vidjet ćete da ovaj balon neće puknuti pod plamenom, piše modernoroditeljstvo.com

Objašnjenje: Voda u balonu upija toplinu svijeće što štiti sam balon od pregrijavanja i pucanja.

Trik sa olovkama

Što vam je potrebno: Vrećica za zatvaračem, nekoliko običnih olovki, voda

Eksperiment: Napunite otprilike polovicu vrećice vodom. Olovkama probušite vrećicu na mjestu gdje je napunjena vodom.

Objašnjenje: Ako najprije probušite vrećicu pa ju tek onda napunite vodom ona će iscuriti kroz rupe na vrećici. Ako pak najprije napunite vrećicu vodom, a tek onda probušite rupe olovkama, voda neće iscuriti van. Razlog tome leži u molekulama polietilena od kojeg se sastoji vrećica. Kada probušimo polietilen njegove molekule se stišću jedna uz drugu, ovaj puta oko svake olovke.

Obojani kupus

Što vam je potrebno: 4 čaše s vodom, jestiva boja (za kolače ili jaja), listovi kupusa

Eksperiment: Napunite čaše vodom i dodajte različitu jestivu boju u svaku čašu. U svaku čašu stavite jedan list kupusa. Ostavite da stoji preko noći. Ujutro će listovi kupusa poprimiti boju iz čaše.

Objašnjenje: Kako biljke upijaju vodu, događa se da poprimaju boju te vode. Kako voda zahvaća svaki dio biljke tako cijela biljka poprima boju iz vode. To je poznato kao kapilarni efekt. Umjesto kupusa možete koristiti cvijet ili travu, a isto bi se dogodilo i sa stablom.

Jaje koje pliva

Što vam je potrebno: 2 jaja, 2 čaše vode, sol

Eksperiment: Oprezno stavite jaje u čašu obične vode. Ako jaje nije pokvareno, potonuti će na dno čaše. U drugu čašu ulijte toplu vodu i u njoj otopite 4-5 žličica soli. Kada se voda ohladi ubacite drugo jaje. Ono će plivati u vodi i ostati na vrhu čaše.

Objašnjenje: Jaje ima veću gustoću od obične vode pa zato tone na dno. Slana voda pak ima veću gustoću od obične vode. Kada u običnu vodu dodamo sol i otopimo ju ona se razgradi na ione koji se vežu s molekulama vode. Ta veza stvara više čestica u slanoj vodi kada ju usporedimo s običnom vodom zbog čega jaje ne tone na dno, već pliva na površini. Isti je razlog zašto je lakše plivati u moru nego u bazenu ili jezeru.

Napravite sami svoje slatkiše

Što vam je potrebno: 2 čaše vode, 5 čaša šećera, drveni štapići, tvrdi papir, nekoliko čaša ili staklenih zdjelica, zdjela, jestiva boja za kolače, kvačice za rublje.

Eksperiment: Napravite šećerni sirup tako da ćete četvrtini čaše vode otopiti nekoliko žlica šećera. Papir pospite lagano šećerom. Šećernim sirupom premažite drvene štapiće i ostavite ih da se osuše na papiru preko noći.

Ujutro otopite 5 čaša šećera u dvije čaše vode zagrijavajuči vodu na štednjaku. Ostavite otopinu da se ohladi 10ak minuta (ne predugo jer se kristali neće stvoriti) te ju ulijte u čaše (zdjelice) i dodajte boju za kolače po želji. Osušene štapiće od jučer umočite u svaku zdjelicu i pripazite da ne dodiruju rubove. Za ovo možete upotrijebiti kvačice za rublje. Pričekajte dok se formiraju ovakvi kristali kao na slici.

Objašnjenje: Topljivost šećernog sirupa pada kako se hladi, pa se na taj način formiraju kristali šećera koji se lijepe na štapiće.

Plamen nema sjenu?

Što vam je potrebno: nekoliko šibica, svjetiljka

Eksperiment: Zapalite šibicu i držite ju 10-15 cm od zida. Osvjetlite ruku u kojoj držite šibicu svjetiljkom tako da na zidu vidite sjenu. Sjena će prikazati vašu ruku i šibicu, ali ne i plamen.

Objašnjenje: Plamen nema sjenu jer ne sprječava prolaz svjetla kao čvrsti objekti poput vaše ruke ili šibice.

Ovi eksperimenti sigurno će zaintrigirati vašu djecu, a i vama bi mogli biti zanimljivi. Ukoliko želite djeci pokazati kako se rade svakodnevne stvari svakako posjetite Youtube kanal How It’s Made i izaberite video koji ćete pogledati s djecom. Nama je to često zabavan način za provoditi vrijeme u kući kada je ružno vrijeme.

Što vi radite sa djecom kada je ružno vrijeme vani?

(Školski.ba)