Servis centar za djecu s poteškoćama sašio više od 400 maski za svoje sugrađane

Uposlenici Servis centra za porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju sa područja Grada Trebinja i okoline u proteklom period sašili su više od 400 maski za svoje sugrađane, a u naredna dva dana isporučit će dodatnih 300 maski.


Vesna Miljanović, direktorica Centra, naglašava da u Trebinju još uvijek nije evidentiran nijedan potvrđen slučaj korona virusom, ali da su svjesni opsnosti i da su zbog toga odlučili pomoći službama u svom gradu. Korisnici Centra su uglavnom u izolaciji, jer je riječ o ranjivim kategorijama, ali uposlenici nisu gubili vrijeme nego su pronašli način kako da daju svoj doprinos u ovoj teškoj situaciji.

– Iako skoro svi uposlenici na neki način sudjeluju u proizvodnji maski, pokrenuli smo i psihološku podršku putem telefona, tako da kod nas nema vremena za predah, ističe Miljanović i dodaje da su na ideju proizvodnje maski došli jer u okviru Servis centra sa svojim korisnicima u toku redovnog rada u uobičajnim okolnostima provode i radno-okupacione aktivnosti za krojenje i šivenje.

Centar je prvobitno proizveo maske za svoje članove i njihove porodice, da bi potom ostatak maski proslijedio Kriznom štabu koji dalje koordinira raspodjelu maski. Vesna ističe da su reakcije sugrađana veoma pozitivne, da čak i policajci na kontrolnim punktovima nose maske koje su oni proizveli. Nada se da će ova situacija dodatno zbližiti ljude, ali i podići svijest o potrebama djece i omladine s poteškoćama u razvoju, ali i njihovih roditelja.

– Dok god je ovakva situacija kod nas nema radnog vremena, ni za roditelje ni za djecu s poteškoćama. Mi najbolje znamo kako je kada vam treba pomoć i ponosni smo što danas možemo vratiti dio podrške i pomoći zajednici, zaključuje direktorica centra.

Servis centar djeluje pri Udruženju roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko”, a USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama podržava rad Servis centra.