Sedam stvari koje samo mame djevojčica znaju

Mame djevojčica imaju priliku odgajati mini verziju sebe.


Biti mama djevojčice zaista je posebno jer kao da držite, odgajate i volite malu verziju sebe. Lakše vam je razumjeti što djevojčice prolaze u životu, kako se osjećaju i zašto, piše djecjaposla.com.

Možda tu ponekad ima malo previše drame, suza, razmrljane šminke i glasnih svađa, ali tako je to kada ste s nekim u stvari slični.

Da, djevojčice su zaista posebne, a ovo je ono što samo njihove mame znaju o njima:

Koliko su “prevrtljive”

Neke djevojčice, koliko god malene bile, imaju čvrstu volju i tačno znaju što žele. To možda nije uvijek ono što vi mislite da je najboje za njih, ali one ne odustaju od svog cilja. Možda je to kratka kosa, hlače umjesto haljinica, možda s žele igrati super herojima i autićima umjesto lutkica.

S druge strane, možda su to upravo haljinice kada ih niti jedna druga djevojčica u vrtićkoj grupi ne želi nositi. U svakom slučaju, mame djevojčica znaju koliko brzo one mogu promijeniti mišljenje i koliko čvrste u toj promjeni mogu biti.

Žele da ih prihvatite kakve jesu iako se ponašaju kao da nije tako

Ako vaša kći demonstrativno ode u sobu i zatraži da ju pustite na miru, u stvari želi biti sama 3 minute, a potom želi da vi dođete u sobu i pokažete da vam je stalo. Žele da odobravate njihove izbore i odluke, čak i kada prerastu fazu u kojoj će se odijevati u vašu odjeću, cipele i krasti vašu šminku.

Dakle, iako se dive svojim mamama dok su malene i žele biti baš kao one, kada odrastu, premda u buntovnoj i posebnoj fazi, žele da mame vole njih i da odobravaju njihov stil takakv kakav je.

Suosjećanje koje imate za njih je drugačije jer ste i vi prolazili slično

Ponekad vam je teško saslušati njezine probleme, nevolje i poraze jer tačno znate kakav je to osjećaj. Na primjer, kad te odbaci najbolja prijateljica. Kada ti neki dečko dobaci da si ružna ili kada se jednostavno osjećaš da nigdje ne pripadaš.

Mame bi često željele popraviti probleme svojih djevojčica na brzinu, kao nekim magičnim trikom jer ne žele da pate i da se osjećaju loše jer tačno znaju koliko to boli i mogu se s tim poistovjetiti.

Koliko se uspoređuju s drugima

Znate kako ste nekada mislili da su sve druge djevojčice bolje, ljepše, imaju više nego vi? To ponekad radi i vaša kći, iako ju vi odgajate da bude samosvjesna i samopouzdana.

Danas su stvari još puno gore jer su djevojčice bombardirane sadržajima s interneta i raznih društvenih platformi. I naravno, kada žele sve što vide, izgledati kao neko drugi, imati stvari kao neko drugi, ponekad čak i život kao neko drugi.

Kao njihove mame možete se samo potruditi osvijestiti ih koliko je individualnost važna i kako je uistinu najljepše biti baš ono što jesi i zadovoljan sobom.

Mogu biti neuredne kao niko

Dječaci su neuredni, a curice nisu. Pogrešno! Samo mame djevojčica mogu znati koliko njihove mini kopije mogu biti neuredne – od nepospremljenog kreveta prekrivenog medvjedićima do ormara natrpanog suknjicama od tila u koji više ne bi stala ni igla.

I, kao i svaka žena koja tog dana ne zna što bi obukla, mala djevojčica će vrlo brzo svoju anđeoski čisto utočište pretvoriti u scenu zločina kopajući po ormaru i kutiji s nakitom.

One su kraljice stila

Vi mislite da se znate odjenuti, ali kada vidite što je u stanju na sebe navući vaša trogodišnjakinja, dođe vam da se zapitate. Spoj oblika, boja i šara je samo njoj razumljiv, kao i sto narukvica na ruci i 20 špangica na glavi, no začudo, sve to izgleda nevjerojatno dobro. Jer, male djevojčice su zaista kraljice stila.

Imaju veliko srce i pune su suosjećanja

Jeste li ikada čuli da količina ljutnje u stvari odražava količinu povrijeđenosti? Djevojčicama je ponekad teško iskazati svoje osjećaje, pogotovo ako su male, a osjećaji su veliki i snažni. I to ona često izgleda kao mrzovolja ljutnja ili kao da im do ničega nije stalo. A stalo im je. Do mame, tate, brata, prijatelja, čak i onog napuštenog psića koje su vidjele u parku.