Sedam karakteristika uspješnih učenika

Ono što uspješne učenike dijeli od manje uspješnih nije samo činjenica da jedni uče više od drugih. To je čitav skup osobina koji takve učenike vode ka uspjehu. U nastavku pročitajte sedam karakteristika uspješnih učenika koje su zaslužne za odlične rezultate u školi.


Da biste bili uspješni i efikasni u procesu učenja potrebno je da pokušate razviti sljedeće karakteristike:

1. Preuzimanje odgovornosti

Odgovornost u ovom smislu riječi znači da znate da prepoznate činjenicu da je za uspjeh potrebno donijeti odluke o vlastitim prioritetima, vremenu i sredstvima.

2. Fokusiranje na vlastite vrijednosti i principe

Ovo znači da ne bi trebalo da dozvolite da bilo ko, bio to prijatelj, rođak, poznanik upravlja vašim mišljenjem o tome šta je za vas važno.

3. Određivanje prioriteta

To podrazumijeva da slijedite prioritete koje ste sami postavili i stremite ciljevima koje ste zacrtali, kao i da ne dopuštate da vas drugi ljudi ili interesi ometaju u tome.

4. Mentalitet pobednika

Uvijek razmišljajte optimistično, pobjednički. To je prva faza u procesu uspješnog učenja. Ocjena je druga faza vaše pobjede.

5. Razumijevanje drugih

Kada imate neki problem sa profesorom ili kolegom, pokušajte da se stavite u njihovu kožu. Sagledavajte činjenice iz ugla drugih ljudi. To je način da shvatite druge, ali i da vi budete shvaćeni.

6. Traženje rješenja za probleme

Ako, na primjer, ne razumijete materiju koju učite, nemojte je samo još jedanput pročitati. Ne pomišljajte na odustajanje. Pokušajte sa nečim drugim, novim. Uvijek možete da sa kolegama napravite grupu za učenje i pokušate zajedno da riješite problem…

7. Konstantno stremljenje nečem novom

Nastojte da pred sebe uvijek postavljate nove izazove, zadatke, aktivnosti. To će vam omogućiti stalno učenje, sticanje novih znanja i razvoj vaše ličnosti.

(Školski.ba)