Odrastanje nekad i sad: Imaš ključ oko vrata i neka te vani “do mraka”

Koliko se roditeljstvo promijenilo za nekoliko decenija? Da li se danas pretjeruje sa oprezom oko djece? Činjenica je da bi za ponešto od uobičajenog ponašanja u podizanju mališana ‘80-tih godina danas mogla da reaguje socijalna služba.


Većina promjena je svakako donijela veću sigurnost djeci, ali se ipak ne možemo oteti utisku da se danas djeca pošteno ni ne zaprljaju u igri, piše Mreža mira.

Evo šta je ranije bilo uobičajeno tokom odrastanja:

Djeca su ostajala sama kod kuće

Mališani su, ponekad i prije navršene šeste godine, ostajali sami kod kuće, piše hrvatski portal “100posto”. Ključić oko vrata bio je potpuno normalna pojava već od prvog razreda uz savjet “ne otvaraj nikome”.

Satima bez roditelja

Danas postoje posebno zaštićene ljuljaške, posebni podovi u dječjim parkovima, igračke od posebnih materijala. Obične igre u parku gotovo da su postale naučna fantastika. Roditelji ‘70-ih i ‘80-ih pustili bi djecu napolje satima same. Danas to nije slučaj jer su parkovi puni kako djece, tako i njihovih roditelja.

Nisu se nosile flašice za vodu

Kad bi klinci napolju ožednili otišli bi u prvi kafić i tražili od konobara čašu vode. Znalo se i gdje je koja pumpa s vodom pa bi i do nje prošetali.

Mrak, pa kući

Roditelji nisu svaki čas provjeravali djecu, jer tada nije bilo mobilnih telefona. Djeca nisu nosila satove, pa je vrijeme za dolazak kući bilo ograničeno “do mraka”. Ako se dijete ne bi pojavilo, mama bi “povikala” s prozora i to je bilo to.

Jele su se razne gluposti

Sjećate li se prahova za sokove? Klinci bi napolju istresli na prljav dlan i lizali ga “na suho”. Nije potpuno jasno zašto su svi to radili, valjda zato jer je bilo najjeftinije u prodavnici, a slatko. Hljeb sa majonezom za užinu bio je vrhunac gastronomskog užitka.

(Školski.ba)