Sedam dokazanih razloga zašto je boravak vani nešto najbolje za djecu

Provoditi više vremena vani, garantuju stručnjaci, jednostavan je način kako dijete može poboljšati kvalitetu svog života. Boravak vani izvrsna je vježba za tijelo, ali i um, utiče na senzorne, motoričke socijalne i kognitivne vještine.


Pexels / Pixabay

Boravak vani je prirodni protuotrov ekranima

Neka nova istraživanja govore kako boravak u prirodi može poništiti negativne posljedice vremena provedenog pred ekranom. Jedno drugo istraživanje ističe kako je kombinacija vremena pred ekranom i vremena provedenog vani idealna i optimalna za učenje, prenosi djecjaposla.com.

Tim naučnika sugerisao je da priroda uravnotežuje zahtjeve za pažnjom koje traži ekran te smanjuje kognitivni zamor.

Vrijeme vani nije strukturirano te potiče maštu i kreativnost

Pošaljite djecu van bez igračaka i ideja što da rade. Okoliš se stalno mijenja, bilo zbog vremenskih uvjeta, godišnjih doba, pa sam po sebi pruža puno mogućnosti za igru i učenje.

Stručnjaci smatraju da su stvari u prirodi materijali otvorenog tipa koji mogu odgovoriti na dječju potrebe i maštu.

Igra vani nudi djeci slobodu da budu radoznala, istraživačkog i avanturističkog duha, inovativna i neuredna.

Veća je vjerojatnost za pojačanom aktivnošću

Preporuka je stručnjaka barem tri sata slobodnog kretanja i aktivnosti za djecu. Odvesti djecu van jednostavan je način kako omogućiti djeci da se više kreću i da budu aktivnija.

Vanjski svijet pun je neistraženih kutaka, zanimljivih zvukova i materijala, a njihovo otkrivanje i korištenje iziskuje pojačano kretanje.

Zašto je dobro zaprljati se

Prljavština nije dobra samo za razvijanje imuniteta. Naime, dokazano je da ona dobro djeluje i na naše mentalno zdravlje, a navodno izloženost prljavštini smanjuje depresiju i tjeskobu.

Potiče edukaciju i učenje

Studije iz 2018 godine pokazuju da provođenje vremena vani može poboljšati sposobnost koncentracije, čak i kad se vrate u zatvoren prostor. Dakle, vrijeme u prirodi ima trajne koristi za njihove sposobnosti da se usredotoče i uče.

Osim toga, priroda ima jedinstvenu sposobnost da stimulira i uči.

Potiče socijalnu interakciju

Aktivna igra često je i socijalna igra, pa provođenje vremena vani često potiče djecu da budu zajedno. Vanjsko okruženje također omogućuje djeci da pokažu različite aspekte svoje osobnosti koji se možda neće pojaviti tokom igre u zatvorenom prostoru.

Također, djeca su vani više sklona suradnji, a manje sukobu.

Priroda smanjuje stres

Sve je više dokaza kako priroda blagotvorno djeluje na čovjekovo mentalno zdravlje. Svatko se nakon boravka u prirodi osjeća smirenije i opuštenije. Jednako je i s djecom. Urbani život tjera njihove mozgove da rade sve brže i brže, a boravak vani pruža idealan odmor od mentalnog umora.

(Školski.ba)