Pravim doručkom za energiju do željenih ocjena u razredu

Doručak bogat šećerom izaziva nagli pad energije i uništava koncentraciju, dok voćni sok ili malo voća ujutro daju mozgu potrebne minerale za svakodnevne napore


boaphotostudio / Pixabay

Preskakanje doručka može biti krivac za probleme u učenju, ali i ponašanju. Djeca koja su doručkovala bolje su rješavala testove pamćenja, matematičkih i verbalnih sposobnosti, prenosi  zanimljivost.blogger.ba.

Doručak je bitan jer pokreće metabolizam ujutro, osigurava potrebnu energiju za mozak, što dovodi do bolje koncentracije u razredu, veće zainteresiranosti za rad i kreativnosti. Istraživanja pokazuju da doručak utječe na bolje ponašanje u školi, ali i izvan nje te smanjuje sklonost debljanju, čak i karijesu. No da bi imao pozitivne učinke, doručak treba biti kvalitetan, a krafna, kroasan ili mliječno pecivo to nije – napominje nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Kako biste dijete potaknuli da zdravo jede, a time i bolje uči, možete ga zainteresirati lijepo dekoriranim stolom, šarenim papirnatim ubrusima ili maštovitim posluživanjem hrane.

Idealne namirnice za doručak školarca

Kao odlične namirnice za doručak preporučila bih mlijeko i visokokvalitetne fermentirane mliječne proizvode poput jogurta, kiselog mlijeka i acidofila. Idealno jelo, koje smo, nažalost, pomalo zaboravili, je sir i vrhnje. Još je bolje ako se dopuni sjemenkama koje će dati kvalitetne esencijalne masne kiseline. To mogu biti lanene, suncokretove, bučine i sezamove pahuljice. Sjemenke možete dodati i pahuljicama, kao i svježe te sušeno voće. Dobra su i jaja, šunka i sir, a najbolje ih je poslužiti uz integralni kruh ili pecivo, smatra Trumbetaš.

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje

Jaja su dobar izvor cinka, koji povećava intelektualnu učinkovitost. Sadrži i vitamine skupine B, koji pomažu u boljem pamćenju.

Djeca uče iz primjera

Bilo bi idealno da doručak bude zajednički porodični obrok, da se pritom razgovara i ne žuri. Tako će ga djeca doživjeti važnim.

Žitarice ujutro smanjuju stres

Da djeca nipošto ne bi trebala izaći iz kuće a da nisu doručkovala, slaže se i neurologinja prof. dr. Vida Demarin, autorica knjige “Hrana za mozak”, u kojoj preporučuje i najbolje recepte za zdravi, uravnoteženi doručak.

Vitamini i minerali iz hrane potpora su brojnim unutarstaničnim procesima važnima za dobru moždanu funkciju. Natrij, kalij i kalcij sudjeluju u procesu mišljenja, a vitamini A, C i E važni su za pamćenje – kaže prof. dr. Demarin.

Doručak bogat žitaricama, primjerice müsli, olakšava povratak u školu. Takav doručak smanjuje osjećaj stresa i potištenosti, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Bristolu. Ipak, dobro je izbjegavati žitne pahuljice koje sadrže mnogo šećera, koji na deklaraciji može biti naveden kao fruktoza, saharoza, šećerni sirup ili med. Takva hrana ima visoki glikemijski indeks, što znači da izaziva nagli porast šećera u krvi nakon kojeg slijedi nagli pad koji izaziva osjećaj umora i dekoncentriranost.

Voćna granola

SASTOJCI: 160 g zobenih mekinja, 70 g heljdinih mekinja, 150 g suncokretovih sjemenki, 170 g orašastih plodova, 100 g prženih sezamovih sjemenki, 80 ml suncokretova ulja, 80 ml vode, 80 g meda, 70 g grožđica, 70 g sušenih marelica, 80 g sušenog ananasa, 40 g sušenih jabuka

PRIPREMA: Zagrijte rernu na 200°C. Izmiješajte mekinje, sjemenke i nasjeckane orašaste plodove. Umiješajte ulje, vodu i med. Smjesu rasporedite u lim obložen papirom za pečenje. Pecite oko 15 minuta, dok tijesto ne postane svijetlosmeđe na rubovima. Povremeno promiješajte. Ohladite i umiješajte voće.

Napitak od borovnica i banana

SASTOJCI: 170 g borovnica, banana, 240 ml rižina mlijeka, 360 ml probiotičkog jogurta s malo masnoća (može i voćni), 3 žlice meda, 3 žlice raženih mekinja

PRIPREMA: Izmiksajte borovnice i bananu s malo mlijeka dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte ostale sastojke te miksajte dok smjesa ne postane tekuća i kremasta.

Sendvič od puretine

SASTOJCI: 80 g mljevene puretine, kriška luka, malo ekstra djevičanskog maslinova ulja, 2 kašike senfa, 2 kriške integralnoga kruha (ili integralno pecivo), 4 lista svježeg špinata, 2 koluta svježeg paradajza.

PRIPREMA: Puretinu malo posolite i oblikujte u pljeskavicu. Pecite na teflonskoj tavi na malo maslinova ulja. Luk malo zapecite da ublažite intenzivan miris. Kriške hljeba premažite senfom. Stavite pljeskavicu na krišku hljeba, dodajte luk, špinat i paradajz te poklopite.

Muffini od borovnica i zobi

SASTOJCI: 50 g zobenih mekinja, 150 g integralnoga pšeničnog ili raženog brašna, prašak za pecivo, vanilin šećer, 60 ml hladno prešanog suncokretova ulja, 100 g meda, 3 žlice vode, jaje, sok pola limuna, 300 g borovnica, naribana limunova kora

PRIPREMA: Zagrijte rernu na 190°C. Nauljite kalup za muffine ili u kalupe posložite papirnate košarice. Izmiješajte zobene mekinje, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer te u sredini napravite udubinu. Posebno pomiješajte ulje, med, vodu, jaje i limunov sok pa dodajte suhim sastojcima. Umiješajte borovnice i limunovu koricu. Ulijte u kalupe i pecite 18 minuta.

(Školski.ba)