Saznajte kako uključiti cijeli mozak koristeći kognitivne mape

S obzirom da ljudi informacije i pojmove s kojima se susreću pamte na različite načine te upravo zbog toga postoji i nekoliko vrsta mnemotehnika.


Metoda ključnih riječi

Metoda ključnih riječi spada u mješovitu mnemotehniku. Vrlo je pogodna za učenje stranih jezika, a može se primjenjivati u svim prilikama. Najbitnije prilikom primjene metode ključnih riječi je da vas informacije koje želite zapamtiti asociraju na nešto poznato i vama blisko. Nakon što ste informaciju koju želite zapamtiti povezali, sljedeći korak je da ta dva pojma zamislite zajedno.

Ovako zvuči prilično teško, no u principu je vrlo jednostavno. Primjenimo ovu tehniku na učenje engleskog jezika. Uzmimo, na primjer, da želite zapamtiti riječ lizard (gušter). Lizard vas može asocirati na izraz lizati iz hrvatskog jezika i stoga je dovoljno ta dva pojma zamisliti zajedno. Prilikom prisjećanja engleskog izraza za guštera je dovoljno prizvati tu sliku prizvati pred oči


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Školski.ba
Školski.ba je informativno-edukativni portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, učiteljima, nastavnicima i roditeljima.