Saznajte da li ste mudar ili običan roditelj

Svi smo mi proživjeli djetinjstvo, ali često zaboravljamo na to.


Duboko u sebi znamo kako pravilno postupati u vezi s djecom, ali u svakodnevnici nedostaje nam strpljenja i mudrosti da bismo to i ostvarili.

U ovom članku prikupljeno je sedam važnih stvari koje bi pomogle, kako djetetu za formiranje ličnosti, tako i roditeljima u procesu vaspitanja, piše uspesnazena.com

Napomena svakom roditelju:

1. Običan roditelj je ubijeđen da svo svoje slobodno vrijeme treba biti u potpunosti posvećeno djetetu, pri tome svoje interese on stavlja u drugi plan.

Mudar roditelj sposoban je samostalno brinuti za sebe, tome uči i svoju djecu.

2. Običan roditelj provodi večeri pomažući svom čedu oko domaćeg.

Mudar roditelj, u vaspitanju djeteta, pridržava se sljedeće strategije: dijete odgovara za urađen ili neurađen domaći, i samo je odgovorno za to.

3. Običan roditelj pokušava iskupiti osjećaj krivice, koristeći različite poklone i novac.

Mudar roditelj regularno daje djetetu novac za džeparac, koji treba da rasporedi na takav način da samostalno može kupovati sebi stvari ili igračke, koje nisu uključene u porodični budžet.

4. Običan roditelj ne pokušava da shvati zašto se njegovo dijete loše ponaša, kao da ga nedovoljno sluša u datom trenutku.

Mudar roditelj svim snagama pokušava saslušati svoje dijete, da bi razumio šta se krije iza njegovog lošeg ponašanja da bi iznašao mogućnost da svom djetetu pomogne.

5. Običan roditelj kod vaspitanja djeteta ima za cilj odgajiti pristojnog čovjeka.

Mudar roditelj čini sve kako bi izgradio bliski odnos sa djetetom.

6. Običan roditelj gaji svoje dijete u atmosferi popustljivosti, ponekad mu dozvoljavajući da mu se popne na glavu.

Mudar roditelj shvata da ima potpuno pravo na lični prostor, hobi i vrijeme, provedeno bez djeteta. On poštuje kako svoje, tako i granice svog djeteta.

7. Običan roditelj pokušava da zaštiti svoje dijete od svih životnih poteškoća, radeći ono što i ne mora.

Mudar roditelj dozvoljava djetetu da pravi greške, a zatim, zajedno s njim, diskutuje o tome kakvu pozitivnu lekciju dijete može izvući iz nastale situacije.