Savjeti za uspješnu komunikaciju nastavnika i roditelja

Kako pripremate svoje nastavne sate i učionicu za prvi dan škole vjerojatno razmišljate i o kontaktu s roditeljima. Za kvalitetan početak nove školske godine veoma je važno jasno informiranje o očekivanjima u razredu i pružanje roditeljima drugih relevantnih informacija.


No, nakon što se odradi početna komunikacija, vaš kontakt s roditeljima ne bi se trebao svesti samo na situacije kada postoji problem ili kada je roditeljski sastanak. Održavanje komunikacije s roditeljima tokom cijele školske godine pomaže im da budu prisutni i angažirani u školskom životu svoje djece, pomaže i učenicima da s roditeljima komuniciraju o svojim ciljevima, napretku i potrebama vezanim uz školu, a sve to će u konačnici pomoći da stvari u učionici teku glatko, čak i ako to zahtijeva malo dodatnog truda na početku.

U nastavku pročitajte nekoliko prijedloga za povezivanje sa roditeljima:

  • Usredotočite se na pozitivno, ne samo na negativno. Ako trebate kontaktirati roditelja jer im dijete ima problema s disciplinom, nemojte ih samo nazvati i reći im što nije u redu. Počnite s navođenjem onoga u čemu je dijete dobro; takav pristup će roditeljima pomoći da nemaju osjećaj da samo napadate njihovo dijete.
  • Budite redovno u kontaktu – ne samo kada je situacija loša. Ako ćete se javiti roditeljima samo kada nešto pođe po zlu, naježit će se kada im se javite. Dijelite s njima i uspjeh njihove djece, kao i neuspjehe, a nemojte zaboraviti niti redovno izvještavanje.
  • Uključite i učenika u vašu komunikaciju s roditeljima. Kada učenik svojim riječima mora s roditeljima iskomunicirati neki cilj, uspjeh ili neuspjeh, više se angažira u svoj proces učenja.
  • Koristite prednosti multimedije za uključivanje roditelja ako je potrebno, npr. Skype ili videokonferenciju. Ukoliko roditelji nisu u mogućnosti prisustvovati u nekoj predstavi ili drugoj školskoj aktivnosti, omogućite im sudjelovanje putem tehnologije.
  • Komunicirajte s roditeljima putem e-mail ili sms poruka. Manje je invazivno i njima često lakše, te im je i odgovaranje jednostavnije od telefonskog razgovora.
  • Pitajte roditelje za mišljenje, kada je to prikladno. Kada roditelji osjećaju da se njihovo mišljenje uvažava i da su aktivno uključeni, više će se angažirati i biti uz vas, umjesto da su napeti i raspravljaju o svemu što im imate za reći.
  • Dovedite ih u školu da se angažiraju. Iako neće svi biti u mogućnosti sudjelovati u aktivnostima škole, odličan način za njihovo uključivanje je da baš budu fizički prisutni.
  • Sarađujte s roditeljima i pronađite dodirne točke, vrlo vjerojatno imate neke zajedničke ciljeve i interese. Razgovarajte s njima, saznajte što ih motivira i što žele za svoju djecu.

(Škole.hr)