Savjeti za roditelje: Zašto djeca postanu izbirljiva u jelu i kako tada reagirati?

Da li vam se dešava da dijete odjednom neće da jede hranu koju je do jučer obožavalo?


Vaše je dijete odlično započelo s dohranom, prihvatalo svaku namirnicu i uživalo u jedenju, a onda odjednom, iz vedra neba, nakon prvog rođendana postalo izbirljivo? Riječ je o nimalo rijetkom slučaju u ovoj razvojnoj fazi djeteta, a iako vam može stvarati stres, to je sasvim normalno.

Agatha Achindu, stručnjakinja za dječju prehranu, za Motherly govori o potencijalnim razlozima ove situacije i roditelje savjetuje kako da se s njom nose.

Djeca uče šta vole, a šta ne vole jesti

Djeca u ovoj dobi postaju samostalnija, hodaju, uče govoriti i razvijaju osjećaj neovisnosti pa u skladu s time žele i djelovati. Ponekad neće željeti otvoriti usta, otrčat će od stola, protestirati i bacati hranu koju su ranije prihvaćala.

Počinju primjećivati obrasce u prehrani, naučit će da je određena hrana slađa i možda ukusnija od one koja je zelena i gorča. Moguće je da će djeca koja su često imala priliku jesti slatkiše i procesuiranu hranu, više odbijati manje slatku hranu.

U ovoj fazi djeca uče šta vole, a šta ne vole jesti. Moguće je da djetetu ne odgovaraju određene teksture hrane, a ne samo okus. Jedenje je prilično taktilna aktivnost, a dijete možda ne voli hrskavo ili mekano, hranu koju treba dugo žvakati ili nešto treće.

Budite dosljedni u nuđenju hrane

Ova je faza sasvim normalna i vjerovatno prolazna, a možete je olakšati tako što ćete djetetu i dalje stalno nuditi novu hranu za isprobavanje, bez velike pompe. Budite uporni i vodite se time da je ono što djeca nauče o hrani u ovoj fazi, ključno za njihov odnos s hranom u budućnosti.

Opskrbite kuću nutritivno bogatom hranom koju želite da vaše dijete jede i ne nudite više opcija jer ako dijete ima priliku biti izbirljivo, iskoristit će je. Svakodnevno izlažite djecu najrazličitijim namirnicama i začinima, čak i onima koje osobno ne preferirate jer možda će baš te namirnice djetetu biti po volji.

Uključite dijete u pripremu jela

Na svaki obrok gledajte kao na priliku da djetetu date kvalitetnu hranu, čak i užine neka budu nutritivno bogate, koliko god je to moguće. Ono što svakako treba izbjegavati je nadomještati nepojeden ručak slatkišima i drugim praznim kalorijama.

Uključite dijete u pripremu jela i serviranje stola jer mnoga istraživanja pokazuju da djeca koja aktivno sudjeluju u pripremi bolje i jedu. Neka priprema jela bude vaša porodična aktivnost i zabava.

Pokušajte se ne opterećavati količinom pojedenog već pratite djecu. Ona dobro znaju svoju mjeru i podržite ih u tome jer je važno da nauče slušati granice svog tijela. Ako i ostane hrane, uvijek im je možete poslužiti kasnije, kao međuobrok.