Roditelji, ovo ne biste smjeli raditi kada dijete ima ispade bijesa

Kada dijete ima ispade bijesa mnogi roditelji čine sve suprotno od onoga što bi trebali.


Foto: Envato
Foto: Envato

Ispadi bijesa normalan su dio djetinjstva i odrastanja te ih niti jedan roditelj nije pošteđen. Kada dijete ima ispade bijesa mnogi roditelji čine sve suprotno od onoga što bi trebali.

Mnogi roditelji imaju svoje načine i metode kako se ponašati u tim trenucima, no evo nekih stvari koje se ne preporučuju „provoditi“ dok su djeca u žaru bijesa:

1. Ne postavljajte pitanja

Dakle, ovu grešku čine mnogi roditelji – dijete ima „napad“, a njih, naravno, zanima „što se dogodilo“, „zašto se bacaju stvari“ itd. No, ljuta djeca, a pogotovo ono mlađa, nemaju jednostavno razvijene dovoljno razvijene mentalne vještine da vam u tim trenucima objasne što ih je uzrujalo. Zato, pitanja ovog tipa samo će vjerovatno produžiti njihovu frustraciju, pa je bolje pustiti ih da se “ispušu“, pišu Djecjaposla.com.

2. Ne posežite za praznim prijetnjam

Ne prijetite s kaznama, zabranama, oduzimanjem igračke, gašenjem omiljenog crtića na TVu itd, ako svoje riječi ne mislite provesti u djela. Iz jednostavnog razloga jer prazne prijetnje u stvari uče djecu da se smiju ponašati suprotno od očekivanog jer im se na kraju krajeva – ništa neće dogoditi. Oni vrlo brzo shvate mislite li ono što govorite, a ako već nečim zaprijetite, izvršite kaznu – najbolje brzo, dok vam emocije ne stignu proraditi.

3. Ne objašnjavajte

Dijete odbija obući kaput i ima napad bijesa. Ne želi pojesti ručak i baca hranu. Uistinu nije pravo vrijeme da krenete objašnjavati da je striček meteorolog najavio loše vrijeme pa da će kaput biti potreban i da je zelenje u ručku zdravo. Dijete ne može racionalizirati i upijati te informacije za vrijeme ispada, pa to ostavite za poslije, kada se strasti smire, jer ispad su prvenstveno emotivna, a ne racionalna stanja.

4. Ne vičite

Za vrijeme ispada bijesa, djeca naravno očekuju roditeljsku reakciju, pozitivnu ili negativnu. Ako počnete vikati, to je upravo onakva vrsta reakcije kakvu najviše vole, pa se stoga treba smiriti, nabrojati u glavi do 10 i duboko udahnuti i izdahnuti nekoliko puta. Istraživanja naime pokazuju da roditelji koji viču kada su bijesni, to prenose na djecu za koju je vjerovatno da će jednako tako reagirati u napetim situacijama.

I na kraju, zapamtite, umjesto da vičete, budite tu za svoju djecu i nastojte zapamtiti da je saosjećanje moćnije oružje od ljutnje.