Savjeti za roditelje: Kako vaspitati uspješno dijete?

Pročitajte vrlo korisne savjete koji će vam pomoći da odgojite uspješno dijete.


Foto: Envato
Foto: Envato

Želite da vaše dijete bude puno samopouzdanja? Svaki priručnik za roditelje reći će vam koliko je to bitno. Ali, da bi dijete bilo sretno, zdravo i uspješno to nije sve što mu treba…

Prihvatanje činjenice

Ljudi razvijenog samopouzdanja nisu uspješniji od drugih, iako oni misle da jesu. Ono što se zaista računa je samosuosjećanje. To znači da ne morate cijelo vrijeme misliti da ste sjajni, samo trebate biti obazrivi prema svojim nedostacima.

Psihologinja Heidi Grant Halvorson objasnila je šta je to samosuosjećanje:

– Spremnost da pogledate vlastite greške i nedostatke sa susretljivošću i razumijevanjem – to je prihvatanje činjenice da ste pogriješili jer ste samo čovjek. Kada imate samosuosjećanje u teškom trenutku, nećete biti oštri prema sebi, niti osjećati potrebu defanzivnog fokusiranja na svoje ostale iznimne kvalitete kako biste zaštitili svoj ego.

Hvalite radnju, a ne dijete

Kako naučiti djecu da budu suosjećajna sama prema sebi?

1. Slušanje 

Djeca često vrlo dobro znaju šta čine loše, a na čemu trebaju poraditi. Kada im dozvolite da govore o tome šta su učinili, dobit ćete jasniju sliku o tome kako da im pomognete da budu suosjećajniji prema sebi dok rastu i uče.

2. Hvalite mudro

Hvalite radnju, a ne dijete. Umjesto da kažete kako si pametan, divite se učinjenom. To će dijete potaknuti da se nastaviti truditi bez stvaranja identiteta “pametnog djeteta”, koje im može poslužiti kako bi se zaštitili i prestali preuzimati intelektualne rizike, prenosi Avaz.

3. Vježbajte suosjećanje

Naravno, vi ste im najveći uzor. Ako dijete od vas osjeti suosjećanje, to je slika koju će preslikati na sebe. Ako vidi da ste suosjećajni prema sebi, rasti će vjerujući da je to način kako treba tretirati sebe.