Savjeti za roditelje iz 50-ih godina prošlog stoljeća koji vrijede i danas

Svijet i ljudi su se promijenili od 50-ih godina prošlog stoljeća. Ipak, moguće je pronaći neke mudre savjete koji su korisni i danas.


Odgoj djeteta 1950-ih je bio bitno drugačiji od današnjeg. Međutim, kad pogledate neke savjete za roditelje koji su se tada mogli čuti, moglo bi vas iznenaditi da neke slične stvari roditelji i danas slijede. Evo par zanimljivih savjeta za odgoj od prije 70 godina koje vrijedi usvojiti.

Neka dijete ima redovitu rutinu spavanja

Svi znaju koliko je dovoljna sna važno, posebno za djecu koja rastu i razvijaju se. Mnoge promjene događaju se u snu pa je redovita rutina vrlo važna. Pokušajte napraviti raspored spavanja koji će vaše dijete slijediti svaki dan.

Brinite o sebi

Da, djeci treba promijeniti pelenu, nahraniti ih, okupati i zabavljati, ali i vrijeme za roditelje je važno. Kad dijete spava, iskoristite vrijeme za sebe. Možete odspavati, tuširati se ili početi čitati knjigu.

Budite roditelj svom djetetu, ne prijatelj

Jasno je da svaki roditelj voli svoje dijete, ali ponekad ne biste trebali biti “cool” i truditi se da vas dijete prihvati kao svog prijatelja. To može značiti da će dijete pokušati raditi neke stvari koje mu kao roditelj ne biste trebali dopuštati. Roditelji su se pedesetih godina trudili biti roditelji, a nisu brinuli o tome da svojoj djeci postanu prijatelji. To je savjet koji i danas vrijedi usvojiti, te djeci biti podrška i voditi ih na ispravan put, piše moms.com.

Učite ga bontonu

Djecu treba naučiti pravilima ponašanja. To znači da moraju znati reći hvala, molim, izvoli i oprosti. Moraju poštivati starije, posebno članove porodice. Stručnjaci savjetuju da djecu od rane dobi učite da je pristojno prekriti usta kad kišu i/ili kašlju.

Pustite ga da griješi

1950-ih je puno roditelja puštalo djecu da naprave greške i iz njih nauče važne lekcije. Ovaj savjet se cijeni i danas jer će tako dijete biti u stanju brinuti o sebi. To je dobar način da djeca izgrade samopouzdanje. Kad pogriješe, nemojte ih kažnjavati, već s njima razgovarajte kako idući put uspješno prevladati određenu situaciju.

Ne dajte mu da bude izbirljivo

Niko neće ostaviti dijete da gladuje, ali dijete nekada treba ponukati da kuša jelo koje mu se ne sviđa. Pokušajte objasniti djetetu da je to današnji ručak. Ako odbije, recite mu da ne mora pojesti, ali mu kasnije ponudite isto.

Budite jednostavni

U današnje vrijeme teško je odoljeti željama djece. Sve je dostupno, ali tako ćete dijete razmaziti. Nemojte pretjerivati s igračkama te ograničite vrijeme koje dijete provodi pred ekranima.