Savjeti za roditelje: Devet savjeta kako smiriti dijete u trenutku izljeva bijesa

Dječiji izljevi bijesa mogu biti veoma izazovni za roditelje, koji u tim situacijama vrlo često posežu za mobitelima i tabletima kako bi smirili svoju djecu.


Foto: Envato
Foto: Envato

Tantrumi su naziv za dječije izljeve bijesa, a mogu biti veoma izazovni za roditelje, koji u tim situacijama vrlo često posežu za mobitelima i tabletima kako bi smirili svoju djecu.

Međutim, ne preporučuje se da djeca provode previše vremena pred ekranima, s obzirom da to ima negativan utjecaj na mališane.

Evo nekoliko alternativa kako pokušati smiriti dijete koje upravo proživljava tantrum.

1. Smirite se

Prva stvar koju kao roditelj morate napraviti kada dijete plače jeste smiriti se. Ukoliko odmah ne bude vaše reakcije, mališani bi se mogli smiriti.

2. Igrajte se s djecom

Igra je jedan od najboljih načina da smirite dijete. Otkrivanje novih igara potaknuti će kreativnost kod mališana, ali i zaokupirat njihovu pažnju.

3. Pitajte dijete za mišljenje

Postavite direktno pitanje djetetu kako biste otkrili šta bi ih moglo smiriti. Međutim, to ne znači da ćete pristati na njihove zahtjeve na koje u drugim uslovima ne biste pristali.

4. Pjevajte djeci

Ukoliko je vaše dijete neraspoloženo, pokušajte mu otpjevati omiljenu pjesmicu.

5. Zagrlite ih

Zagrljaj pomaže u smanjenju emocionalnog stresa i odličan je način utjehe. Stoga ukoliko želite smiriti svoje dijete zagrlite ga.

6. Duboko disanje

Zamolite dijete da duboko diše, naučite ga kako se to radi.

7. Ugasite svjetla

Ponekad je gašenje svjetla najefikasniji način smirivanja male djece.

8. Izađite vani

Šetnja je uvijek dobra ideja, a djeci može pomoći da se smire. Također, nakon šetnje na svježem zraku svi će se osjećati bolje.

9. Preusmjerite im pažnju

Pokušajte djeci skrenuti pažnju tako što ćete ga pitati koja mu je omiljena boja, koje su im omiljene hlače ili nešto slično.