Mamina kuhinja: Supa sa mljevenim mesom je idealan izbor za ručak

Supa sa mljevenim mesom će vas okrijepiti i zagrijati u ovim hladnim, zimskim danima.


Supa sa mljevenim mesom i karfiolom mogla bi biti idealna za vaš današnji ručak. Vrlo pristupačna supa izuzetno je ukusna, nema puno kalorija, a od malo novca dobije se prilična količina iste.

Zaista je za rubriku “morate probati“.

Sastojci:

  • 150 g luka
  • čehno češanjaka
  • 150 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 50 g korijena peršina
  • 50 g korabe (ovo je opcija ako je imate, može i bez nje)
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 200 g mljevenog mesa
  • 7 g soli
  • 2,3 l vode
  • 150 g zamrznutog graška
  • 150 g karfiola (cvjetače)
  • noklice od brašna:
  • 100 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • sjeckani listići peršina (opcija po želji)
  • Dodatno: 7 g mješavine začina ili ista količina soli na kraju

Priprema

Luk i češnjak sitno nasjeckati, a mrkvu, korjenasto povrće (celer, peršin, koraba) naribati. Tačne količine su napisane u videu ispod i gore (iznad) u popisu sastojaka.

SAVJET: Naravno, mrkva i korjenasto povrće se također može sitno nasjeckati, ali ovako je brže i lakše.

Pirjati na srednje jakoj temperaturi u šerpi sa malo ulja narednih 7-8 minuta. Sada dodati mljeveno ili faširano meso. To može biti bilo koje sa kojim raspolažete i koje najviše volite.

SAVJET: Nemojte samoinicijativno povećavati količinu mljevenog mesa za ovu juhu, zaista je dovoljno vrlo malo i okusa neće nedostajati.

Posoliti pa nastaviti pirjati / dinstati narednih 7-8 minuta pa zaliti sa 2,3 litre vode i promiješati.
Čim prokuha, kuhati narednih pola sata.

SAVJET: Nakon proteka vremena postoje razne opcije i varijante da odmah se završi ova okrepljujuća juha sa mljevenim mesom. Naime, možete zakuhati griz noklice, dodati male rezance i završiti juhu ili pripremite juhu po sljedećim koracima.

Sada dodati zamrznuti grašak, karfiol i nastaviti kuhati još 15 minuta. Za to vrijeme pripremite noklice od brašna. U brašno dodati malo soli i promiješati pa uliti 2 jaja te dodati malo sjeckanih listića peršina (opcija) i sve dobro promiješati te ostaviti sa strane do upotrebe.

Nakon 15 minuta karfiol je idealne mekoće, a pustio je svoje okusa, a grašak je taman kuhan kako treba. Kašičicu uroniti u vruću juhu i vaditi noklice te ukuhati. Dodati mješavinu začina ili sol pa prokuhati još 5 minuta i juha sa mljevenim mesom karfiolom noklicama graškom je gotova i spremna za posluživanje

SAVJET: Nemojte sa malom žličicom vaditi puno za noklice, naime one se nakuhaju i napuhnu. Tako da je idealno vaditi oko trećinu male kašike smjese za nokle pa ukuhati.

Prije nego krenete u pripremu, obavezno pogledajte brz i dinamičan, ali svakako detaljan video recept: