Savjeti učiteljicama i učiteljima kako planirati ljetni odmor

"Ljetni odmor čarobni je blagoslov koji su učitelji zaslužili uguravši godinu dana posla u samo osam mjeseci. Ne znam za vas, ali ja sam napravila ogromnu pogrešku potrativši mnoga ljeta. To se vrlo lako može dogoditi i vama!"


Beach vacation concept
Ilustracija: Envato

Prvo bih provela nekoliko sedmica raspremajući učionicu i organizirajući stvari. Zatim bih provela nekoliko sedmica razvlačeći se po trosjedu i gledajući sve televizijske serije koje sam  propustila tijekom godine. Nakon toga došao bi red na naš porodični odmor. Zatim bih provela nekoliko dana na seminarima i ljetnom profesionalnom usavršavanju i prije negoli bih se okrenula, došlo bi vrijeme spremanja za novu školsku godinu. Praznici, tehnički, nisu bili potraćeni, ali nisu ni protekli onako kako sam se nadala, piše teachertrap.com.

Ljetni su praznici za učitelje prilika:

  • za punjenje goriva
  • za fokusiranje na lične interese
  • za obnavljanje povezanosti s porodicom i prijateljima
  • za upuštanje u sve te naše „velike“ projekte/pothvate
  • za putovanje i istraživanje.

Članak govori upravo o tome kako postići gore spomenuto kako bi se na kraju ljeta osjećali odmorno, energično, spokojno i uzbuđeno zbog početka nove školske godine.

Razumijem da nakon nastavne godine provedene u planiranju, ideja o planiranju ljeta i ne zvuči tako sjajno. Ali uz malo razmišljanja unaprijed, bit ćete svjesniji vremena koje vam stoji na raspolaganju te ćete ga stoga učinkovitije provesti (a pod učinkovito mislim na služenje vremenom isključivo za ono što vi želite raditi).

Razmislite o tome kako se želite osjećati po završetku ljeta. Koje vam riječi padaju na pamet?

Meni upravo one koje sam spomenula iznad u tekstu: spokojno, energično, odmorno i uzbuđeno zbog početka nove školske godine. Nakon što vizualizirate osjećaj koji želite postići, možete zamisliti ljeto koje će vas do toga dovesti.

Tip sam osobe koja osjeća kako mora neprestano nešto raditi. Ako nisam obavila mnoštvo zadataka tokom dana, imam grižnju savjesti i osjećam se lijenom osobom. Također sam, poput mnogih učitelja, osoba koja potrebe drugih stavlja ispred svojih. Ljeti provodim vrijeme vodeći računa o tome da je moj sin zabavljen i baveći se kućnim poslovima umjesto da razmišljam o stvarima koje su mi zaista potrebne. Iako sve to nije loše, ipak me, na kraju ljeta, ostavlja iscijeđenom i s blagim osjećajem zamjeranja. Dakle, opustite se. Šta je VAMA potrebno? Šta VI želite? Šta VAS čini sretnim?

Razmislite o malim stvarima koje želite činiti: o kafi na otvorenom, odlasku pedikeru, kupovini bez djece, spavanju do kasno, ručku s prijateljima i drugom.

I razmislite o „velikim“ stvarima koje želite: putovanju u Irsku,kursuronjenja, pisanju romana.

Ako neke stvari ne učinite prioritetima, neće se nikada dogoditi! Posebno ako ste majka i učiteljica.

Zvuči li sebično? Vjerojatno. Ali, koliko ja znam, učitelji su najnesebičnija bića na svijetu i mala sebičnost uveliko je zaslužena.

Ako vam je potrebna mala pomoć u planiranju ljeta iz snova, izradila sam ljetni planer namijenjen učiteljima. U njemu ćete naći nekoliko jednostavnih savjeta za organizaciju, postavljanje bitnih ciljeva i aktivnosti te ljetne kalendare.

Primjer ljetnog planera možete besplatno pogledati ovdje.