Savjet stručnjaka: Popustljiv odgoj jednako je štetan kao i autoritaran

Djeca se osjećaju da su voljena samo kada radimo ono što oni žele. Kako to promijeniti?


Dajemo sve djeci, a oni su nerijetko nezadovoljni, osjećaju da su voljeni samo kada radimo ono što oni žele. Kako to promijeniti, zna ova Riječanka!

Certificirana life coach Tanja Hrvatin Šimičić oduvijek je znala da je pomaganje drugima njezin životni poziv. Još tokom fakulteta, uprkos činjenici da niko iz njene porodice tada nije smatrao da je ‘normalno’ ići na psihoterapiju, krenula je istraživati područje osobnog razvoja, što ju je toliko privuklo da je svoj posao odgajateljice zamijenila ulogom life coacha za sve one koji trebaju pomoć u odgoju.

 – Još za vrijeme fakulteta osjećala sam da bih voljela znati više o psihologiji. Htjela sam više, htjela sam rasti. Iz tog sam razloga na prvoj godini fakulteta krenula raditi sa psihoterapeutom. Umjesto haljine, platila sam terapiju. Možete zamisliti koliko je to bilo teško kada niko u porodici nije smatrao da je ‘normalno’ ići na psihoterapiju. Bez podrške… ali ljubav je bila jača. Tako sam zapravo sve što sam učila na fakultetu produbljivala kroz osobni razvoj radeći sa psihoterapeutom, ali i čitajući psihološke i pedagoške knjige, kaže ova Riječanka koja se, nakon fakulteta, zaposlila u vrtiću.

Odmah sam na početku primijetila da sam ja više usmjerena na ‘to jedno’ dijete, na ‘tog jednog’ roditelja i njihove probleme nego na obrazovni dio. Vrlo rano bih posumnjala da se, na primjer, u porodici nekog djeteta nešto događa, što bi uvijek bilo tačno. Imala sam ogroman poriv da pomognem individualno djetetu i njegovim roditeljima. U Engleskoj sam neko vrijeme također radila u vrtiću gdje su još više usmjereni na poučavanje. Ondje sam samo dobila potvrdu da to nije ono što želim raditi. Iz tog sam razloga, tokom porodiljnog u Engleskoj, upisala edukaciju Strategijske intervencije te pri povratku u Hrvatsku, odlučila pokrenuti svoj posao. To je bio zapravo najbolji način na koji mogu izvršavati svoju misiju, a ona je pomoći djeci da imaju sretnije djetinjstvo, a kasnije i život“, priča Tanja koja kontinuirano radi na sebi, pa je nedavno upisala još jednu edukaciju koja će joj dati dodatna specifična znanja i iskustva iz područja roditeljstva.

Tanja je govorila o današnjem, modernom načinu odgoja i najvećim izazovima, a otkrila je i to zašto roditelji griješe kad pokušavaju postići da im djeca uvijek budu sretna, pišu roditelji.hr.

 – Iako se većina roditelja još uvijek stručnjacima obraća tek kada ima veće probleme s djecom (uglavnom su to poremećaji u ponašanju koji su u velikom broju slučajeva rezultat odgoja i obiteljskog okruženja), sve više roditelja uviđa svoju odgovornost u odnosu s djecom zbog čega traže pomoć stručnjaka kako bi unaprijedili taj odnos. S obzirom na ubrzani način života, roditeljima je svakodnevica s djecom sve teža. Ono oko čega najčešće traže pomoć je kako da ih dijete sluša i kako da postave granice. Olakšati si svakodnevni život što se tiče odnosa s djecom, a ujedno pružiti im kvalitetno djetinjstvo cilj je većine roditelja i to je upravo ono u čemu im ja pomažem,  rekla je ova Riječanka.

Tanja je objasila i da li smatra da današnji, popustljiviji odgoj, stvara djecu bez empatije, pretjerano usmjerenu na sebe?

– Roditelji danas, u želji da se odmaknu od autoritarnog, kažnjavajućeg stila odgoja, odlaze u popustljivi. Misle kako djeca uvijek trebaju biti sretna i kako poštovanje znači udovoljavanje željama djeteta. Želje djeteta su jedno, a potrebe drugo. Takav, popustljivi odgoj, jednako je štetan kao autoritaran. Djeca odrasla u popustljivom okruženju zapravo osjećaju ogromni teret, osjećaju da su voljeni samo kada drugi rade ono što oni žele, svu energiju troše na smišljanje kako će dobiti ono što žele.

U odrasloj dobi teško funkcioniraju u odnosima jer nisu naviknuti da im neko postavi granicu, teško se nose s porazima, teško odgađaju “nagradu” odnosno nisu naviknuti da se moraju boriti i truditi da dođu do cilja. Sve to na kraju dovodi do prevelike usmjerenosti na sebe, osjećaja nepravde i odustajanja. Autoritativni odgojno stil, ili kako ga neki zovu demokratski je taj suvremeni odgoj, a on obuhvata osjetljivost na potrebe djeteta, poštovanje ali i granice i pravila. Takav način odgoja daje dugoročne rezultate te razvija djecu u odgovorne, moralne, empatične i sretnije ljude, rekla je Tanja Hrvatin Šimičić.