Sarajevo: Izložba profesora Srednje škole primijenjenih umjetnosti

Trinaest profesora škole različitih likovnih izričaja: grafike, crteža, skulpture i asamblaža će 15. aprila imati svoju izložbu.


U Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo, na Svjetski dan umjetnosti 15. aprila biće otvorena izložba profesora škole.

Izložba objedinjuje 13 autora, profesora škole. Riječ je o umjetnicima različitih generacija i različitih likovnih izričaja: grafike, crteža, skulpture i asamblaža, saopćeno je iz Srednje škole primijenjenjih umjetnosti.

Na izložbi su zastupljeni autori: Mensud Kečo, Lejla Ćehajić, Maja Matašin, Stijepo Gavrić, Milijana Lagumdžija, Nedim Đikić, Boris Čistopoljski, Mensur Porović, Danilo Kreso, Nermina Alić, Almedina Fehratović, Hamzalija Muhić i Elma Alić-Šobot.

Odlukom UNESCO-a, na inicijativu Međunarodnog udruženja umjetnika, 15. aprila obilježava se Svjetski dan umjetnosti. Taj datum odabran je u čast rođendana Leonarda da Vincija, jednog od najvećih umjetnika i znanstvenika u historiji, piše BHRT.

Taj datum službeno se slavi kako bi se promicala svijest o važnosti likovnih umjetnosti i svih oblika kreativnog stvaralaštva. Iako trenutna situacija ne dopušta puno slobode, umjetnost ipak pronalazi svoj put, stvara mostove, povezuje ljude i slavi slobodu ljudskog duha čak i u izolaciji.

Izložba će biti otvorena do 29. aprila. Posjetitelji će moći vidjeti izložbu svakim radnim danom od 10.00 do 14.00 sati, a bit će prikazana i u online formatu, na zvaničnoj web-stranici škole.

Izložbu organizuje Srednja škola primijenjenih umjetnosti u saradnji sa Internacionalnim festivalom Sarajevo Sarajevska zima i Internacionalnim centrom za mir.