Salkić o unificiranju udžbenika historije u BiH: Obrazovni sistem u RS-u obiluje netačnim činjenicama

Učenici u RS-u uče o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću kao srpskim herojima.


Foto: AA

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je da su Bošnjaci u obrazovnom procesu u bh. entitetu RS izloženi aparthejdu i diskriminaciji što su potvrdile i presude relevantnih sudova, uključujući i Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Reagirajući na izjavu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, u kojoj je rekao da treba unificirati udžbenike historije u Bosni i Hercegovini, Salkić je istakao da “obrazovni sistem u bh. entitetu RS, kada govorimo o predmetu historija, obiluje nerelevantnim i netačnim historijskim činjenicama”.

 – Generacije koje se obrazuju i čija se svijest oblikuje na netačnim historijskim činjenicama prepreka su izgradnji demokratskog i tolerantnog društva. Takve generacije u budućnosti mogu da produkuju, na bazi loše stečenog znanja, nove sukobe i nove zločine. Uprkos utvrđenim činjenicama pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu djeca u ovom entitetu uče da je tzv. Vojska RS-a stvarala entitet RS, a ne uče da je ta vojska presuđena da je počinila genocid nad Bošnjacima stanovnicima “sigurne zone” UN Srebrenica. Učenici, također, uče o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću kao srpskim herojima, a ne uče da su oni presuđeni ratni zločinci za genocid, udruženi zločinački poduhvat, terorisanje građana, opsadu grada Sarajeva…, kazao je Salkić, piše Radiosarajevo.ba.

Naglasio je da “ovako obrazovane nove generacije podložne su različitim oblicima manipulacije i usmjeravanja ka izazivanju nacionalne, vjerske mržnje i netrpeljivosti”.

 – Godinama ukazujem na čisto srpski pravoslavizirani obrazovni proces u ovom entitetu koji je velika prijetnja po mir i stabilnost u budućnosti, a danas po dobre međukomšijske odnose. Bošnjaci su godinama u ovom obrazovnom procesu izloženi aparthejdu i diskriminaciji što su potvrdile i presude relevantnih sudova, uključujući i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Zbog toga ohrabruje ideja visokog predstavnika Christiana Schmidta, da se u budućnosti pozabavi ovim pitanjima, poručio je Salkić.

On je istakao da je “inertnost OSCE-a i OHR-a u prethodnom periodu ohrabrila radikalno nastrojene političare iz reda srpskog naroda u ovom entitetu da obrazovni proces radikalno pravoslaviziraju i time ga učine neprihvatljivim Bošnjacima, čemu svjedoče i alternativni vidovi obrazovanja bošnjačke djece u ovom entitetu”, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.