RS: U drugi razred osnovne škole bit će uveden novi predmet – mali inovator

Novi predmet se naziva "mali inovator".


Ministrica provjete i kulture RS-a Natalija Trivić rekla da se u narednom periodu očekuje finalna verzija prijedloga novog nastavnog plana i programa. Najavila je da će novi nastavni plan i program biti prilagođen interesovanju učenika i vremenu u kojem žive.

 – Cilj nam je da unesemo novine koje će omogućiti da se učenici posvete onome što ih interesuje, odnosno da steknu znanje potrebno za posao kojim će se baviti u budućnosti, a da ih sa druge strane rasteretimo informacija koje će im manje biti potrebne, rekla je Trivić.

Ona je najavila da će u drugi razred osnovne škole biti uveden novi predmet – mali inovator, koji treba da bude okrenut novim tehnologijama, u peti razred se uvodi dodatni čas fizičkog vaspitanja, dok će priroda i društvo biti spojeni u jedan predmet.

 – Cilj nam je bio da napravmo model po kojem učenici neće biti opterećeni dodatnim predmetima, nego će imati ono što im je zaista potrebno u tom dobu. Takođe se razmišljali i o uvođenju preduzetništva u predmet tehničkog vaspitanja i obrazovanja, rekla je Trivić.

Prema njenim riječima, plan je da se u školskoj 2022/23. godini počne sa eksperimentalnim uvođenjem izbornih predmeta u više razrede osnovnih škola, što znači da će u učenici u osmom i devetom razredu imati bazne i izborne predmete za koje će sami da iskažu interesovanje.

 – Cilj nam je da učenike već u završnim razredima osnovnih škola usmjeravamo prema njihovim interesovanjima, bilo da su to prirodne, društvene nauke ili umjetnost, jer će im na taj način biti lakše da se odluče koju će srednju školu upisati, rekla je Trivić.