Roditeljstvo: Zašto fen i usisivač pomažu da uspavate bebu?

Znate li šta znači pojam "bijela buka"?


Foto: Envato
Foto: Envato

Pojam “bijela buka” podrazumijeva kontinuirani zvuk kojim se mogu “zamaskirati” zvukovi iz okoline, tako da oni više ne budu zastrašujući i neugodni za dijete. Na primjer, pustite li u blizini djeteta CD s umirujućim zvukovima mora, pjevom ptičica ili tihom nježnom muzikom koja je namijenjena za opuštanje, to će “pokriti” zvukove koji djetetu smetaju i bude ga i osigurati i vama i djetetu malo mira.

Međutim, neke bebe lakše zaspu uz zvukove koji se na prvu čine uznemirujućima. Mnoge mame svjedoče da su svoje bebe uspavljivale uz zvuk usisivača, kuhinjske nape, ventilatora, fena za sušenje kose.

Naučno nije razjašnjeno zašto bebe pozitivno reagiraju na jednoličine zvukove buke. Prema riječima stručnjaka, moguće je da ih to podsjeća na zvuk majčinog srca, koji je bio stalna djetetova zvučna kulisa svih devet mjeseci u trbuhu.

Višesatni snimci

Na YouTubeu postoji ogromna količina višesatnih snimaka zvukova pod nazivom “bijela buka”, tj. “white noise” – namijenjenih za smirenje i uspavljivanje beba. Riječ je o jednoličnim šumovima određenih zvučnih frekvencija, poput zvukova usisavača ili nape, ili onih iz prirode, poput padanja kiše ili udaranja valova u obalu, prenosi Avaz.

Smatra se da se takvi zvukovi dobro sinhroniziraju s niskom frekvencijom moždanih valova tipičnih za duboki san.

Ne pretjerivati

Ipak, treba biti oprezan. Postoji nekoliko pravila kojih se valja pridržavati ukoliko se odlučite “bijelu buku” koristiti kao sredstvo za smirivanje svoje bebe, a ističu ih ljekari i stručnjaci koji su se bavili ovim fenomenom.

Važno je ne pretjerivati. “Bijela buka” se preporučuje da se upotrebljava tek koju minutu, dok se dijete ne umiri i zaspe. Nikako ne valja izvor “bijele buke” držati upaljen sve vrijeme dok dijete spava jer može postati iritirajući i utjecati na kvalitet djetetova sna.

Također, treba voditi računa o jačini zvuka “bijele buke”, koja treba biti što tiša.