Roditeljstvo: Zašto djeca vole pjevati i zašto je pjevanje tako korisno?

Pjevati znači učiti, širiti vokabular i osjećati se dobro.


Foto: Envato

Pjesmice, pjesme, uspavanke i brojalice sastavni su dio djetinjstva. Majke običavaju pjevati svojim malenima dok su još u njihovu trbuh.

Zašto je muzika tako važan dio nas?

Kao prvo, ima smirujući učinak. Zatim, vole je sve dobne skupine. A na dobrom plesnom partyju svi se, od najmanjih do najvećih, mogu riješiti loše energije i raspoloženja. Djeca se usto obožavaju zabavljati pjevajući, pa je mnogoj tokom odrastanja mikrofon obožavana igračka.

Klinci vole pjesme o bojama, bojevima, raznim radnjama koje i sami rade u toj određenoj dobi, pjesme koje ih podučavaju znanjima i vještinama.

Kada malo razmislite, sigurno ćete doći do zaključka da su vaša djeca voljela (ili vole) pjesme “ABC” ili one o bojama, brojevima, možda danima u tjednu, životinjama i slično.

Ono što je djeci u njima posebno privlačno je to što se određeni dijelovi ponavljaju te se zbog toga lakše pamte i uče. Maleni vole ponavljanje i upravo je to razlog zašto neku pjesmu traže da im pustite i stoti put za redom.

Zašto djeca toliko vole muziku pjevanje i zašto je to dobro, premda nama ponekad “izlazi na uši”?

Muzika pruža dobar osjećaj

Studije su pokazale da se djeca pjevajući jednostavno osjećaju dobro. Ima li nešto ljepše od toga? Pjevanjem se djeca na prirodan način rješavaju stresa, a ono otpušta endorfine u dječiji mozak. To je supstanca koja pobuđuje osjećaj sreće i zadovoljstva.

Stručnjaci su čak promatrali sliku ljudskog mozga u trenutku dok pjevamo. Otkriveno je da obje polovice mozga u tom trenutku svijetle! Ovo je zanimljivo jer obično aktivnosti pokreću desnu stranu ili lijevu stranu mozga, a ne obje u isto vrijeme.

Pjevanje će također učiniti da se djeca osjećaju budnijima i energičnijima. Da bismo pjevali, moramo udisati više zraka dajući više kisika mozgu, zbog čega se osjećamo budnije. Pjesma u kojoj uživamo može nam podići cijelo raspoloženje i duh, a može zamijeniti i odmor.

Pjevanje je poučno

Muzika ima velike obrazovne prednosti za učenike svih dobnih skupina. No, bez obzira na sva provedena istraživanja, u školi taj predmet nije ništa posebno zastupljen i rijetko se nađe na rasporedu, da ne govorimo o kvaliteti provođenja.

Neke studije pokazale su da pjevanje bebama čak ubrzava razvoj njihova mozga. Ima li većeg benefita od tog? Također, petogodišnja studija započeta 2021. godine, koja još traje, pokazala je također velike koristi od sviranja instrumenta.

Dijete koje uči svirati neki instrument i zajedno s vježbom to čini barem sedam sati sedmično, imat će znantno bolje razvijen slušni sustav od svojih vršnjaka koji “nisu u muzici”, pišu Djecjaposla.com.

U ovoj studiji znanstvenici su promatrali i mozak djece koja se bave muzikom i one koja se bave sportom, kako bi mogli napraviti poređenje.

Došli su do zaključka da je pjevanje u zboru odlično jer djeca tako razvijaju muzičko pamćenje i moraju pjevati u dijelovima te pritom “dobro odraditi” i zapamtiti svoj dio.

To im pomaže da još više razviju sluh za muziku. Zbor također može pokazati djeci kako glas jednog možda nije puno, ali kao grupa, oni stvaraju nešto prekrasno radeći zajedno kao tim. Glas je moćan instrument i mnogi to zanemaruju.

Pjevanje također pomaže u učenju novih riječi, rečeničnih struktura, pobuđuje maštu i obogaćuje vokabular. Mala djeca najlakše uče upravo kroz pjesmice. Kako djeca odrastaju, tako pjesme služe za iskazivanje njihovih emocija i osobnosti.